На пет пункта в Лом доставят вода с цистерни, бедственото положение продължава

  • 18 октомври 2018 13:56

  • 1272
  • 1
На пет пункта в Лом доставят вода с цистерни, бедственото положение продължава
© Булфото (архив)

След като заради спукан водопровод вчера в Лом беше обявено бедствено положение, то вече на пет места в града се доставя вода за битови нужди с цистерни, съобщиха от местната община.

Стотици хора се редят на опашки с туби и кофи, за да получат от живителната течност. От общината са изчислили, че за пълно задоволяване потребностите от вода ще са необходими 17 пункта. Местната управа преговаря с фирми за доставка на минерална и изворна вода, която ще раздаде безплатно на възрастни, болни и бедни хора.

На заседание на кризисния щаб в Лом вчера беше взето решение да се иска помощ от съседни и по-далечни общини за доставка на вода. Първи с водоноски са се отзовали Монтана, София, Своге и Козлодуй.

Водопроводът, който аварира край помпената станция до село Добри дол и остави без вода за най-малко седмица Лом и съседните села Замфир, Добридол, Сливата, Орсоя и Арчар, е на повече от 50 години. Той е изгнил на много места. След като във вторник той се спука, то от течащата силно вода под него се е образувала голяма пропаст от около 6 метра. Възстановяването му е невъзможно и единственият начин за доставка на вода в Лом и петте села е свързването на новоизграден участък от напорния водопровод със стария. Технологичното време, при възможно най-бърза изработка на специфични части и строително-монтажни работи, е около седем дни.

Заради безводието от днес училищата, детските ясли и градини и млечната кухня в Лом са затворени и разпуснати в принудителна ваканция. Те ще работят отново когато водоподаването бъде възстановено, уточниха от общината в Лом.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1272 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Zloto

2018.10.18 | 21:48

1
Защо поне една министерска свиня не се завлече до Лом да види какво се случва???? Или северозападналия край не трябва да се поглежда изобщо.

Добави коментар

Водещи новини