Въвеждат нови изисквания за качеството на въглищатата и брикетите

  • 17 октомври 2018 12:19

  • 845
  • 0
Въвеждат нови изисквания за качеството на въглищатата и брикетите
© Pixabay

Правителството одобри изменения и допълнения в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Една от целите е хармонизиране и привеждане в съответствие с европейското на национално законодателство, посредством транспониране на част от Директива (ЕС) 2016/2284 за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители.

С промените в закона се регламентират изисквания за качество на твърдите горива (въглища и брикети), използвани за битово отопление от населението и определяне на контролен орган по прилагане на тези изисквания. Целта е намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид, посредством използването на по-качествени твърди горива за битово отопление.

Промените са част от мерките, предприети на национално ниво, за изпълнение на решение на Съда на ЕС по дело С-488/15, според което България не е спазила нормите за ФПЧ на територията на цялата страна, и с които се цели предотвратяване на възможността за налагане на финансови санкции на страната при неизпълнение на решението на съда. В допълнение, в Преходни и заключителни разпоредби на проекта се дава основание за разработване в наредба на изискванията за дървесината, която се предлага на населението за битово отопление.

Въвеждат се обективни критерии за оценка на напредъка по постигане на целите на общинските програми за качество на атмосферния въздух и съответно санкциониране при неизпълнение. Целта е ангажираност на местната власт по проблема с наднорменото замърсяване на атмосферния въздух.

Подобряване на качеството на данните за емисиите на флуорсъдържащи парникови газове и намаляване на тежестта за бизнеса и администрацията във връзка с годишното докладване са също сред целите на законопроекта.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.

Последвайте канала на

Десислава Станева
845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини