Обявяват нов конкурс за ремонта на площад "Света Неделя"

  • 16 октомври 2018 15:02

  • 1640
  • 0
Обявяват нов конкурс за ремонта на площад "Света Неделя"
©

Ще бъде обявен нов конкурс за ремонта на площад „Света Неделя“ в столицата. Това стана ясно след среща на Камарата на архитектите в България (КАБ) с главния архитект на София Здравко Здравков.

До нов конкурс се стига след като от КАБ поискаха да се спре обществената поръчка за обновяването на централния площад. Архитектите се възпротивиха срещу ограничените условия, с които се позволява участие на по-малко архитекти и обясниха, че липсва прозрачност в процедурата. Те заявиха, че обществената поръчка не отговаря на принципите за организиране на концептуални конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти, съобщава "Монитор".

Арх. Здравков обясни, че заданието е изработено с участието на международни експерти и според него критериите са повече от прозрачни. „Искам да поканя екип, който да може да свърши задачата от идеята до крайната плочка, а не да се упражнява в центъра на София всяко бюро с неясен капацитет. Това е международен конкурс, в който искам да участват всички колеги, които са утвърдени и имат капацитета да свършат задачата, а не някое студентско бюро да ми представи концепция, която не може да изпълни впоследствие“, аргументира се главният архитект.

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска също се намеси и проведе срещи с КАБ и главния архитект. В крайна сметка експертите се се договорили за промяна в условията. Участниците в конкурса трябваше да пуснат документи от 17 септември до 18 октомври. Сега процедурата ще бъде прекратена и до месец ще се пусне нова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини