От началото на година до този момент в Столична община са почистени 97 речни участъка

  • 16 октомври 2018 12:50

  • 1080
  • 0
От началото на година до този момент в Столична община са почистени 97 речни участъка
© Булфото (Архив)

От началото на година до този момент в Столична община са почистени 97 речни участъка. Това каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която днес провери почистването на река Слатинска в района на ул. "Витиня" и бул. "Владимир Вазов".

Средствата, които са заложени в общинския бюджета целево за почистване на речни корита, са малко над 1,5 млн. лв.

Фандъкова отбеляза, че почистването на речни корита е една от много важните мерки по превенция срещу наводнения. Непрекъснато се правят аварийни почиствания, така че да не се допуснат сериозни завирявания, поясни тя.

"За съжаление хората продължават да изхвърлят отпадъците си в реките. Тук виждаме дюшеци, различни предмети. Затова молбата ми е нека все пак да знаем, че това отново е срещу нас. Ако ние изхвърляме отпадъците си в реките и деретата, при най-малкия дъжд ще се получи завиряване и ще се наводнят нашите къщи. Така че трябва да бъдем достатъчно дисциплинирани и да имаме усещането за това, че в процеса на превенция трябва да участват всички", каза кметът Фандъкова.

Още шест участъка от планираните за тази година предстои да бъдат почистени до края на сезона. Отделно от парите в общинския бюджет Столична община е кандидатствала за почистването на около 60 участъка и пред правителствената междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане.

Фандъкова отбеляза, че освен почистването на коритата е изградено и система за мониторинг на речните нива, а се следят непрекъснато нивата на общинските язовири. В 23 речни участъка има датчици, които в реално време ни съобщават, ако има покачване на нивата, така че да може да се реагира своевременно при криза, коментира кметът.

Този участък от Слатинска река се чисти тази година за четвърти път, каза Нина Макарова, директор на дирекция "Околна среда" в Столичната община, и допълни, че веднъж е почистен основно, а след това само се поддържа проводимостта му.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини