Как се действа при тежко земетресение?

  • 14 октомври 2018 16:50

  • 18366
  • 0
Как се действа при тежко земетресение?
© МВР, пресцентър

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно с румънските си колеги, провеждат практическо учение за действие при тежко земетресение в Румъния – Вранча.

Целта е проверка на силите за реакция в случай на възникване на подобна ситуация. Специализиран модул на ГДПБЗН се изпраща за съдействие, по искане от румънска страна. Служители и техниката на 14 октомври в 12 часа преминават през ГКПП – Дунав мост, съобщиха от МВР.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов разясни учебната обстановка: предходния ден във Вранча, Румъния, е станало силно земетресение с магнитуд 7.5 по Рихтер, в резултата на което са разрушени стотици сгради, загинали са хора, има данни за хиляди други в неизвестност - пострадали, затрупани и т.н.

По механизма за гражданска защита в ЕС в нашия национален център е постъпило искане с молба за съдействие от Румъния. На базата на това е оценена цялата обстановка, отчетено е, че на територията на страна също има засегнати региони, но имаме ресурс за справяне със ситуацията и, предвид постъпилата допълнителна информация през нощта за изключително тежката ситуация в Румъния, е взето решение за мобилизиране и изпращане на наши екипи – 40 служители с 8 единици техника.

Главен комисар Николов поясни, че това са хора, предварително подготвени за подобен вид мисии. Оборудвани са със съответните съоръжения – за издирване на затрупани хора, видео и аудио уреди, топлинни индикатори и други, за да могат да бъдат максимално полезни. Служителите са от подразделения на ГДПБЗН в София, Габрово, Монтана, Велико Търново, Пловдив.

Учението се реализира в реално време, мобилизирането на служителите и организацията по отпътуването на модула за Румъния е извършено тази нощ. Директорът на ГДПБЗН използва случая да поздрави колегите си за изключително бързата реакция на екипите.

Ръководителят на екипа главен инспектор Радослав Стефанов от РДПБЗН – Габрово обясни, че екипът е бил мобилизиран късно тази нощ, подготвена е била техниката и оборудването, необходими за провеждането на учението. Изцяло съставът на модула е преминал предварително обучение за работа по механизма за гражданска защита на Европейската комисия.

Съгласно европейските изисквания, част от служителите са завършили и специализирани курсове за комуникация и координация на тези международни екипи.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
18366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини