Троян отбелязва 150 години от обявяването му за град

  • 13 октомври 2018 07:48

  • 2410
  • 0
Троян отбелязва 150 години от обявяването му за град
© Уикипедия

С богата тържествена програма жителите на Троян ще отбележат 150-та годишнина от обявяването му за град. Това ще стане на Петковден - 14 октомври, когато по традиция е празникът на града. Предвидени са изложби, концерти, 3D мапинг шоу и др. Ще бъде връчено званието "Почетен гражданин на Троян", като тази година удостоените с него са четирима, сред които патриарх Неофит.

За празника се очаква президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да се присъедини към градското тържество, съобщават от общинската администрация. Гости на града ще бъдат посланици, депутати, изявени публични личности. Специално за юбилея в Троян пристигат делегации от Елванген - Германия, Перн ле Фонтен - Франция, Хамм - Германия, Кашира - Русия.

Празничният ден в неделя ще започне от 9.00 часа с Божествена света литургия в църквата "Света Параскева-Петка". След това е дефилето и концертът на духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската армия, на Ботевград, Ловеч и Троян на централен площад "Възраждане". Там, в 12.00 часа, тържествено ще бъде издигането знамето на града. "На многая лета" за троянци ще прозвучи в изпълнение на Трио "Тенорите".

Патриарх Неофит става "Почетен гражданин на Троян"

На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат обявени новите почетни граждани на Троян. Званието ще бъде връчено на бизнесмените инж. Марин Радевски и инж. Владимир Младенов, както и на керамика Николай Йовков.
На патриарх Неофит званието ще бъде връчено не на тържественото заседание, а на рождения му ден - 15 октомври, в Троянския манастир "Успение Богородично". Тогава ще бъде осветено и ремонтираното Антимово крило на Троянската света обител.
С почетен знак "Златен герб - Троян" ще бъдат удостоени столичният хирург и дарител за редица важни троянски каузи проф. д-р Иван Гаврилов, дългогодишният управител на троянската болница ("МБАЛ - Троян" ЕООД) д-р Пенко Бамбов, както и завеждащият АГ отделението в нея д-р Марин Василев и колективно екипът на Планинската спасителна служба - Троян. Отличието "Почетен знак - Троян" ще бъде присъдено на 95-годишната троянка Иванка Минева, ветеран доброволец от Втората Световна война.

Изложба проследява историята на Троян от античността до наши дни

В празничния Петковден ще бъде открита и изложбата "Провинциална хроника или какво не знаем за Троян - градът в скута на Сребърната планина" в Музея на народните занаяти и приложните изкуства в Троян. Двадесет пана разказват историята на града от античността до наши дни, съобщи за БТА директорът на културната институция Елеонора Авджиева. По думите й в експозицията могат да се видят калпак с бобени зърна, използвани при избора на кмет, превод на османски регистри от 1870-1872 г., отнасящи се до Троян, оригинален къс от знамето на Троянския революционен комитет, първото издание на книгите на Власи Илиев за град Троян от 1933 г., проекти за герб на Троян, участвали в конкурс през 90-те години на 20-ти век.

Посетителите ще научат много любопитна информация: за произхода на името на града, за първото му изписване на географска карта, за троянските дербенджии - население със специален статут, за основните групи лични имена, използвани от мъжете - жители на град Троян около 1515 г., за впечатленията на унгарския пътешественик Феликс Каниц за града и околностите му, за първата стачка в Троян на учители през 1892 г. против намесата на държавата в учебното дело. Става ясно кога е приет първият регулационен план на града и е открит пазарът и откога четвъртък е пазарен ден.

Изложбата разказва и за първия троянски вестник "Балканска струя", излязъл през 1904 г. В началото на 20-ти век е открит и курс за обучение по цигулка и троянски клон на Българската народна банка, основано е и колоездачно дружество с председател Димитър Пешев.

Не са пропуснати и събития от съвременността: обновяване на десет сгради по програмите за енергийна ефективност, учредяване на Фонд за асистирана репродукция и Общински солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани, обновяването с медицинско оборудване на общинската болница в Троян, реализирането на проект за воден цикъл на града.

За празника ръководството на Община Троян е помислило и за най-малките жители и гости на града, за които са предвидени забавни и спортни игри в градинката пред Информационно-културния център.

По-късно и малки, и големи ще станат свидетели на шоу-спектакъл на Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки - Троян на централния площад, а веднага след това е празничният концерт. На сцената ще се качат големите имена

Васил Найденов и Силвия Кацарова, както и младите таланти Ани Ненова и Радко Петков - Гласът на България.

За пръв път в Троян ще има 3D мапинг шоу и пиротехнически спектакъл

Анимациите за 3D мапинг шоуто са вдъхновени от историята на Троян - емблематични събития, личности, обекти. Светлинното триизмерно шоу ще се наблюдава върху сградата на Народно читалище "Наука-1870 г.", която ще бъде специално подготвена за целта. Пиротехническото шоу е невиждано до момента в Троян, посочват от общинската администрация.

Събитията в празничния ден ще бъдат наблюдавани и на видеостена. Водещ на празника ще е актьорът Владимир Карамазов. Негов партньор ще бъде троянката Пенка Райковска.

По случай 150-години от обявяването на Троян жителите и гостите на града могат да посетят още една изложба. В галерия "Серякова къща" е подредена експозицията с фотографии "Портрет на един град". Фотосите са дело на проф. Цочо Бояджиев, който в съавторство с троянския фотограф Цветан Тончев заснема публични и непублични личности от Троян.

Галерията представя и своя Есенен салон с най-новите творби на Дружеството на троянските художници.

Международен фестивал на занаятите и изкуствата в Орешак

Юбилеят на град Троян не може да премине без занаятите, които са една от емблемите на този край и често събират родни и чужди посетители, дошли да се докоснат до тяхната магия. Затова в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак се организира Международен фестивал на занаятите и изкуствата "Приятелите на Троян", посветен на 150-годишнината от обявяването на Троян за град. В него ще участват хора на изкуството от Франция, Германия, Полша, Русия, Чехия, Турция, Мароко, Палестина и др., заяви за БТА директорът на Изложението Иван Чакъров.

Полша ще се представи с фотоизложба от 19 пана "Полски обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО". От побратимения на Троян френски град Перн ле фонтен ще участва един скулптор и един занаятчия.
Експозициите на Мароко и Палестина включват традиционни костюми, керамични предмети и други експонати на изящните и приложните изкуства. След откриването на Фестивала днес /13 октомври/ от 18.00 часа, участници от Мароко ще демонстрират чаена церемония и заедно с Палестина ще представят магията на арабската кухня, каза още Чакъров.

От руския град Кашира ще представят характерните за техния регион техники за изработване на кукли.

В памет на Никола Манев, приятел на Троян, посетителите ще видят и изложбата живопис "Небесни магистрали".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини