Росен Плевнелиев: Мечтата на Левски е факт - равни сме на Европа

  • 19 февруари 2012 19:28

  • 6739
  • 45
Росен Плевнелиев: Мечтата на Левски е факт - равни сме на Европа
©

Стотици граждани се събраха пред паметника на Васил Левски в столицата за да почетат 139 години от обесването на Апостола.

Венци и цветя на паметника поднесоха президентът на Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, общинари, министри и граждани.
Паметта на Апостола бе почетена на колене.

Официалната церемония бе предшествана от литургия в „Света София", откъдето с литийно шествие гражданите стигнаха до Паметника.

„Преди 139 години на това място България изгуби своя син Васил Левски", заяви президентът Росен Плевнелиев, който за първи път като държавен глава отбелязва годишнината от обесването на Дякона.

По думите му днес всички са тук, за да отчетат признателност и благодарност към делото на Апостола. „Днес почитаме безсмъртното дело на един смъртен", изтъкна той.

"Говорим за Апостола, не по задължение, а за да си спомним заветите му", посочи Плевнелиев. "Те няма да бъдат забравени", допълни той. "България помни доброто", подчерта държавният глава и изтъкна, че Васил Левски е вярвал в упоритата и последователната работа, която води до промяна.

„Апостолът живя в по-тежки и драматични времена, отколкото ние днес", заяви Росен Плевнелиев. Затова според него повече от всякога са ни нужни вяра и последователност. „Трябва да се обединим около дългосрочни стратегии", посочи още президентът.
По думите му името на Апостола носи вяра, светлина и позитивизъм. "Наш дълг е да се вслушаме в напътствията на Левски", призова президентът. "Васил Левски ни завеща своята визия за развитие на България, ние трябва да изковем нашата визия за България", допълни той.

Президентът посочи, че днес е факт мечтата на Апостола да сме равни на останалите европейски страни, но все още има какво да постигаме.
"Трябва да работим неуморно, предстои много работа, време няма", смята държавният глава.

Преди това слово прочете и кметът на София Йорданка Фандъкова. „В историята ни няма друга личност, толкова близка до нас", заяви тя. По думите й Апостола олицетворява нас българите такива, каквито бихме искали да бъдем. „Той е част от нас, неговата саможертва ни вдъхновява", посочи още Фандъкова. По думите й Апостола е мярката, необходима, за да сверим посоката, която сме поели. „Левски е втъкан в духа и мисълта на хората", смята още кметът на София.

След официалната част бе прочетено есето на Владислав Константинов за Апостола.
Открои се група граждани, които носеха плакати, част от които протестни - „България кажи: Левски или ДС-Светия синод", както и „Левски - национална светиня", „Левски е жив в душите ни", „Левски - Дяконе обичаме те".

Последвайте канала на

Весела Найденова
6739 45

Свързани новини

Коментари 45

Добави коментар

2015.01.06 | 18:00

45
Тоя келнер бил много прост.
tctc

2015.01.06 | 18:00

44
верно плевнелиев става за келнер само айде обратно в македония мишок

2015.01.06 | 18:00

43
Росене,ти си путка!
Прочети внимателно !

2012.02.21 | 16:52

42
На такова заглавие може да се вярва само ако има АУДИО ФАЙЛ КЪМ НЕГО ! Всички знаем,какви ТРОХАРИ И ЖАЛКАРИ са в новини.бг,така,че това е поредната тяхна измислица.Никой не е толкова луд да го каже,а ВИЕ КРЕТЕНИ веднага се хващате на заглавието,вие сте по тъпи и от овце ! Даже има и 4-ма олигофрена,които са го препоръчали във Фейса,там където им минава целия живот !
Шаран

2012.02.20 | 16:36

23
Аве Шаран ти слуша ли словото на Тоя измисления президент 150 см с дигнати ръце и женен за жена която го прави на рогач,нещяла да му бъде първа дама,да е мойта жена я гоня на минутат.Жената на президента може да му помага на него и на Държавата,а не като днеска да чете слово за Левски, а трябва словото да е от него ,както го правиха всички останали преди него президенти ,А ?Май не си ,я иди си намери си ти Аудио и слушай и после влез и се извени на всички Българи и накарай и него .В сайта на телевизийте го има това слово и тая реплика .
до другаря президент

2012.02.21 | 00:35

41
ДРУГАРЮ, когато станем равни в Европа, ми се обадете , да ви почерпя. Цяла Европа третира българите като последните престъпници, никъде нямат право да работят, освен ако не е нискоквалифицирана работа, която никой от местните не иска да върши. Какво нещо да е говориш неща, за които са ти платили.
нямам думи

2012.02.20 | 19:49

28
Някои от другите мечти на Апостола: църквата Св. Петка Самарджийска да стане МОЛ, а на мястото на Свето Възнесение Господне да се построи джамия с около 30 минарета; Къванч Татлъту да спечели Оскар; циганският език да измести българския като официален език; Южна Добруджа да стане част от Румъния; да се построи магистрала минаваща през гробниците на тракийските царе; някое Айше да спечели Мис България; мега хитът на Азис "Хоп" да стане химн на България; П.П. Кога ще се осъзнаем и ще изкрещим СТИГА!! Гърците с какво са по-добри от Нас? Защо ни е страх и не излезем на протест срещу корумпираната система? ГЕРБ - Грабим, Експлоатираме и Рекетираме България

2012.02.21 | 00:34

40
Всъщност, мухльо недоклатен, Левски не би имал нищо против от "Айше за мис България". Самият той е вярвал в РАВЕНСТВОТО между българи, турци, цигани, арменци и т.н. и т.н. А за траки Левски въобще не е и чувал... Откъде се извъдихте всичките такива лайняни псевдонационалисти?
Къде се намира жена ви в момента? ‘’Първата дама’

2012.02.20 | 23:26

39
1 000 000 Българи са зад граница, защото тук няма живот за тях, много се съмнявам това да е била мечтата на Левски.

2012.02.20 | 23:26

38
Щом Боко и Плевньо за начело значи сме вече европейци и трябва да им работим. Нали така шефе?

2012.02.20 | 23:26

37
Мечтата на Апостола е факт. Така каза един македонски помак.

2012.02.20 | 23:26

36
Президент говори глупости!!! made in BG!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини