Кметове на малки населени места излязоха на протест

  • 10 октомври 2018 13:40

  • 1228
  • 0
Кметове на малки населени места излязоха на протест
© Булфото/Архив

Кметове на малки населени места от страната излязоха на мълчалив протест в Калофер. Те поискаха финансова независимост за кметствата и връщане на възможността за пряк избор на кметове в населени места, които са с над 100 жители. Ако исканията им не бъдат чути до месец, протестите им ще продължат в София.

Представители на Националното сдружение на кметове на кметства посочиха, че вече половин година няма реакция от страна на държавата на техните искания, въпреки че с предложенията им са запознати представители на държавната и политическата власт.

Според кметовете трябва да бъдат извършени законодателни промени, които да гарантират финансовия ресурс на кметствата и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 жители по постоянен адрес.

,,Ако ни потрябва нещо за 5-10 лева, палим колите, пишем една докладна до кмета и или я подписват или нещо се съкрати, но ние не можем да работим, ръцете ни са почти завързани'', заяви в ефира на БНТ  Желязко Драганин, кмет на с. Зелениково, община Брезово.

,,Държавата си дава парите на общините, но общините надолу няма никакъв контрол какво се случва'', допълни по темата кметът на Калофер Румен Стоянов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини