Mайките на деца с увреждания излязоха на национален протест, блокираха Орлов мост (обновена+снимки)

  • 02 октомври 2018 20:30

  • 4722
  • 14
Mайките на деца с увреждания излязоха на национален протест, блокираха Орлов мост (обновена+снимки)
© Булфото

Майките на деца с увреждания заявиха, че продължават с протестите, докато реформата не стане факт, до "отблокиране на системата".

Те се събраха днес на Осми национален протест под наслов "Системата ни убива - Системата е блокирала". Протестът започна пред Народното събрание, но изненадващо продължи към Орлов мост. Майките блокираха за около час кръстовището там и след това се върнаха пред парламента. Те се извиниха на гражданите за неудобството, но заявиха, че протестират заради всички, защото системата убива всеки гражданин в България.

Майките настояват за реформа, като тя включва на първо време приемането на законите за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Законите обаче трябва да бъдат в такъв вид, че да гарантират подкрепа на всеки човек според индивидуалните му нужди.

Вчера беше представена поредна поправка на Закона за хората с увреждания, от която бяха извадени основните искания на протестиращите майки, които бяха отразени във варианта за обществено обсъждане. Поправката е направена заради многото бележки от различни министерства, включително и на финансовото.

Проектът на закон беше разработен в летните месеци с активното участие на майките в работната група. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания отхвърли последната поправка, като това беше подкрепено и от социалния министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. , който ще се опита да намери баланс между интересите на протестиращите и различни министерства. След първоначалната остра реакция от вчера на омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на към министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. , днес тя заяви, че хубавото е, че вчера законът за хората с увреждания беше оттеглен, и че министърът е осъзнал, че законопроектът във вчерашния му вид не решава нито един от проблемите. Тя е оптимист, че исканията на протестиращите майки ще бъдат отразени в новия вариант, защото каузата е справедлива и заслужава подкрепа.

Майките имат и двегодишен план за цялостна реформа. Те заявяват, че са обидени на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който по думите им знае, че те искат реформа, а не пари и е дал обещание реформата да се случи.

На протеста присъстваха и няколко народни представители от опозицията.

Протестиращите отново носеха черни балони, черни знамена и черни тениски с надпис "Системата ни убива". В края на протеста те пуснаха символично черните балони, предаде БТА.

Хората с инвалидност и майки на деца с увреждания се събраха на организирания национален протест пред Община Варна. Протестиращите блокираха за малко главния булевард пред Общината и спряха движението.

Родители на деца с увреждания протестираха на ГКПП "Дунав мост" при Русе. Облечени с черни фланелки с надпис "Системата ни убива" и държейки черни знамена и балони, те обиколиха кръговото кръстовище в района на граничния пункт като затрудниха движението на превозни средства. Снежинка Захариева - майка на близнаци с увреждания, обясни, че е бил даден срок на управляващите до 1 октомври да се донапишат двата закона - за хората с увреждания и за социални дейности, и заедно със Закона за личната помощ да постъпят в Народното събрание за гласуване. По думите й основният закон - за хората с увреждания, е осакатен. Захариева каза, че е важно тези 150 милиона лева, които ще бъдат отделяни всяка година за хората с увреждания, да стигнат до тези, които наистина имат нужда от тях. Протестираме на Дунав мост, защото е вратата към Европа и смятам, че всички чужденци, които днес ще преминат, е редно да видят, че в България хората с увреждания не са добре обезпечени и социалната политика куца, посочи тя.

Майки на деца с увреждания затвориха днес за движение една от централните улици във Видин в знак на протест срещу неприемането на Закона за личната помощ. Протестното шествие, което премина пред сградата на Община Видин подкрепиха и представители на граждански движения. "Омръзна ни държавата да ни лъже и да не отпускат средства за защита интересите на инвалидите. Затова искаме да бъде приет Законът за личната помощ и на всеки, каквото му се полага, да го получи", каза протестиращата Мариана Павлова, майка на син на 37 години, инвалид. Видинските майки на деца с увреждания са събрали близо 700 подписа в подкрепа на исканията на майките на инвалиди, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Протестиращите затвориха за движение за около 20 минути улица пред жп гарата във Видин.

Протестиращи родители на деца с увреждания затвориха кръстовище пред областната администрация в Силистра. Те бяха облечени в черни тениски с надпис " Системата ни/ги убива" и носеха транспарант със същия надпис. Протестиращите затрудниха движението на превозни средства в града и раздаваха на минувачите листовки с надпис "Извинете ни, че ви спираме! Нашият живот е спрял завинаги!".

15 минути родители на деца с увреждания и близките им преминаваха през кръстовището на Сточна гара в Пловдив в знак на протест. Движението в пиковия час не бе блокирано, тъй като хората преминаваха на зелена светлина на светофара. Протестът "Системата ни убива – Системата е блокирала" бе мирен, но не последен, казаха участниците в него. Родителите настояват за реформа в политиката, отнасяща се до деца с увреждания.

Близо 30 майки и деца с увреждания се събраха на протест в Пазарджик, като блокираха трафика на един от входовете на града. Протестиращите преминаха символично кръстовището на бул. "Петър Бонев" и "Г. Бенковски" в Пазарджик. Част от тях носеха плакати с надписи "Системата ни убива" и черни знамена, които по думите им показват какъв е техният живот

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4722 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2018.10.03 | 08:04

14
БРАВО НА ТЯХ,НО ДА НЕ БЛОКИРАТ ДВИЖЕНИЕТО,А ДА БЛОКИРАТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.ТАМ СА ХОРАТА КОИТО ТРЯБВА ДА ГИ ЧУЯТ.
Семов

2018.10.03 | 06:59

13
Всеки има право на глас,ама всички на веднъж излязохте по улиците,щото преди това ви беше по-доро положениети.Надявам се да ги чуят и да няма нужда от такива действия.
Дядо Радой

2018.10.02 | 22:20

12
А Мая Лудото излезе ли ?

2018.10.02 | 20:57

11
в същото време властта ?поредното разлонение на бкп) се занимава с тлъстите комисионни от шибаните ненужни самолети, които ще струват милиарди на НАС!!!!!

2018.10.02 | 20:46

10
Антон Тодоров е гъз
Силно пострадал

2018.10.02 | 20:44

9
Защо трябва да блокират Орлов мост без предупреждение! Да блокират Министерския съвет, да блокират депутатите! Защо блокират мене???
Нанесоха ми изключителна вреда! Съчуствах им, сега ги ненавиждам!
Бкп носталгик помияр летец виновните

2018.10.02 | 20:22

7
Виновните да ги има тези нештасни жени са КОМУНИСТИТЕ
Президентът Румен Радев за пореден път демонстрира слаби познания по история, в опита си да призове за „национално обединение“, защото бил помолен от Инициативен комитет. В този комитет е претъпкано от дежурните агенти, доносници и служители на Държавна сигурност, но нейсе.

Та в специалната си реч президентът Радев говори за Войнишкия бунт от 1918 година, от който започнало разделението на страната. И в предишен текст писах, че обучението по история във Военно-въздушното училище на бъдещия президент явно е било доста бегло. И това силно личи при Румен Радев. Защото, според книгата на председателя на Инициативния МУ комитет Академик Георги Марков, в България се води перманентна гражданска война, предизвикана от „болшевизираната“ БКП, поставила се в услуга на Коминтерна и чужда държава. Тази война е щедро финансирана от съветска Русия в непрекъснатите опити България да бъде използвана като „трамплин“ за Световна комунистическа революция. За сметка на България и нейните граждани, разбира се.

Г-н Президент, има достатъчно литература, излязла след 1989 г. по въпроса и то писана не от казионни историци като Георги Марков. И в книжарниците и в библиотеките. Препоръчвам ви показанията на Цола Драгойчева, член на Политбюро на БКП, дадени в Дирекция на полицията. Там другарката чистосърдечно признава всичко, издава всички другари и между другото казва, че всеки партиец е отказвал да върши работа ако не му се плати. Разпитите на заловените атентатори в църквата „Света Неделя“, най-злодейското престъпление на комунистите, също ги има. Там черно на бяло те си признават колко хиляди лева са получили от СССР за пъкленото си дело.

Между другото, г-н Радев, досега не сме ви видели на панихиди за жертвите на комунистическия терор-нито на 1 февруари, деня на разстрелите на жертвите на Народния съд, нито на 16 април, деня на атентата в църквата, нито на 9 септември.
Малкият паметник на убитите от Народния съд на Централни гробища.
За какво национално помирение говорите вие, след като партията, която ви издигна за президент-БСП и до момента, 29 години след преврата на 10 ноември 1989 г, не се е извинила за нито едно свое престъпление в тази перманентна гражданска война срещу България. За хилядите избити без съд и присъда, за монтираните процеси срещу опозицията, ръководени от Москва, за предложението България да стане 16-та република на СССР, за националната катастрофа, в която се намираше страната след 45-годишно управление на БКП. Помолете безбройните ви съветници да ви намерят речта на Петър Младенов на закрития пленум на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г.

За помирение ще говорите когато отидете на 1 февруари на Централни софийски гробища на панихидата по повод избиването на регенти, министри, депутати, политици и общественици от комунистите. Между другото, тогава са убити 47 генерали и полковници. Един от тях е ген. Теодоси Даскалов, сигурно не сте го чували. Един от героите във всички войни за национално обединение от Балканската до Първата световна като редови офицер. Министър на войната от 1938 г, възродил Българската армия. Един от създателите на съвременната българска артилерия. Племенник на Бачо Киро. Като министър се обявява против влизането на България в Тристранния пакт, за което плаща с поста си.
Ген- Теодоси Даскалов
Но това не пречи той да бъде осъден на смърт и разстрелян на 1 февруари 1945 г като „фашист“. Като желаете единение, може вие като президент да се застъпите за възстановяването на паметните плочи на загиналите във войните пред НДК.

Когато това стане, г-н Радев и когато партията ви БСП признае вината си, тогава ще говорите за национално обединение. Останалото е демагогия.
Георги Божинов

2018.10.02 | 20:38

8
фармацията доста напредна .Лекувай се навреме щото уврежданията ти са в ускорен стадии

2018.10.02 | 19:22

6
Цветанов, я ги разкарай тия да не развалят иниджа ви на успешен кабинет. У нас всичко е по мед и масло, а тези ще ги покажат по Евронюз и: "вижте България колко е зле".

2018.10.02 | 19:13

5
Тъжната истина за седесарската демокрация.

2018.10.02 | 18:53

4
А седесарската шльока Нинова гледа сеир вместо да запали фитила на всенародно въстание.

Добави коментар

Водещи новини