Бял щъркел пострада от токов удар

  • 02 октомври 2018 10:40

  • 448
  • 0
Бял щъркел пострада от токов удар
© Pixabay

Ранена птица от вида бял щъркел е изпратена в Спасителния център за диви животни в Стара Загора в края на миналата седмица, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите/РИОСВ/ в Русе.

Птицата е намерена в землището на с. Зарица, област Силистра, пострадала от токов удар. Приютена е от жител на селото. Експерти по биологично разнообразие са извършили контролна проверка на място и са решили, че птицата има нужда от специализирани грижи. Ветеринарните лекари от центъра ще преценят дали щъркелът има шансове за пълно оздравяване и може да се присъедини към ято мигриращи птици.

Експертите на РИОСВ в Русе напомнят, че при намиране на животни в безпомощно състояние е необходимо незабавно да уведомят екоинспецията или регионалните дирекции по горите за вземане на мерки по компетентност. Не е желателно да се оказва помощ или да се правят опити за отглеждане,тъй като това води до опитомяване и загуба на инстинкти.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие се забранява отглеждането,притежаването и предлагането за продажба на взети от природата екземпляри,като глобата за физически лица е от 100 до 5000 лева,а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лева, се казва в съобщението на инспекцията.

От началото на лятото в РИОСВ в Русе са получени сигнали за 10 пострадали щъркели.

Всички са изпратени в спасителен център.

Последвайте канала на

Нора Виткова
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини