Протести „за” или „срещу” корупцията?

  • 26 септември 2018 14:04

  • 3324
  • 3
Протести „за” или „срещу” корупцията?
© новини.бг

Този прост „ленински” въпрос си търси отговор след последните объркващи и противоречиви демонстрации и блокажи на пътища – в столичния Младост и в Карнобат. В София организатори са поддръжници на Десислава Иванчева, бивша кметица на района, обвинена във вземане на голям рушвет. В Карнобат пък се бунтуват хора, работещи във фирмата на арестанта Миню Стайков, затворен по подозрения за пране на пари и укриване на данъци.

Поддръжниците на обвинената в корупция в особено тежък размер кметица на Младост Десислава Иванчева, която е в ареста, за пореден път доказват верността си към нея като снощи блокираха движението по един от възловите булеварди в района – „Александър Малинов”.

Стотина души бяха излезли в подкрепа на любимата си кметица, но объркаха графика на движение на хиляди. Защото в Младост живея 113 000 души, според актуални статистики. От тях пък само 27 000 са гласували за арестантката, която, според обвинението, искала рушват от 56 бона от частен инвеститор.

Колкото и демократична да е формата на протести срещу властта, тази равносметка не ми изглежда много справедлива. Няма лошо да се протестира, ама някак това да не вреди на останалите, които не харесват идеята да застават зад образи като този на Десислава Иванчева.

Още преди 30 години обществото ни прегърна идеята да върви по демократичен и пазарен път. Той проповядва, че правото на частната собственост е свещенно. Това трябва да разберат най-после и „революционерите”, които се гневят на частниците, позволили и позваляващи да се строи върху земите им. За да не изглеждат смешно и нелепо като днес протестират с изразни средства и способи от времето на Октомврийската революция и Чрезвичайните комитети.

Навръх празника на Независимостта пък работниците от затворения от Агенция „Митници” „Винпром Карнобат” блокираха жп линията Бургас-София и за няколко часа спряха движението на влаковете. Заканиха се, че протестите им ще продължат, докато ембаргото над складовете не падне и те не се върнат на работните си места.

В затворените складове работят повече от 2000 души. Притеснени са, че проверките на данъчните ще ги лишат от препитанието им. Всички съчувстваме на хората, уплашени за хляба си. Ама дали не е възможно да протестират на някое друго място, така щото да не вредят на хиляди свои сънародници, които с нищо не са виновни, че собственикът на винпрома Миню Стайков е в ареста и проверяват имуществото му?!

Впрочем, абсурността на тези две несвързани една с друга случки на пръв прочит е в това, че хората уж искат борба с корупцията, а като се направят стъпки в тази посока, скачат на протести. Ето – Иванчева е „закопчана” по обвинение за корупция, а нейни поддръжници блокират основна пътна артерия в Младост, в Карнобат – подобна ситуация... .

Ясно е, че режимите за тези публични изяви имат уведомителен, а не разрешителен характер, т.е. организаторите само информират местните власти за намеренията си, отиват и блокират каквото им скимне.

Правото ни на протест е закрепено в Конституцията, не можем да бъдем преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации. Но това не означава, че трябва да пречим и да се налагаме безпардонно на онези, които не подкрепят нашите социални или политически възгледи.

Та въпросът е – не е ли крайно време вече да се преработи в тази част Закона за местното самоуправление и местната администрация?! Най-малкото, защото е в ущръб на мнозинството, което попада под тиранията на малцинствени групи.



 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3324 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Русофил - парцал

2018.09.26 | 21:19

1
Октоподът Кремъл - БСП - пипалата му има интерес от корупция в България. Иванчева беше човек на Кадиев. От маймуна може да стане човек, но от русофил и комунист - никога.
Космо

2018.10.01 | 10:02

3
Само да вюетна, че Русия няма нищо общо с комунистите и комунистите с Русия.
Истината

2018.09.26 | 22:27

2
Колко от престъпниците, получили куфарчетата с милионките и раздалите им ги, отБКП-БСП, станали вече милиардери са осъдени и опандизени, при всичките "ДЕМОКРАТИЧНИ И НЕПОКВАРЕНИ" васти,на БСП, СДС, НДСВ, ДПС и ГЕРБ???? КОЛКО????

Добави коментар

Водещи новини