Продължава бедственото положение в общини в Хасковско, Софийско и Видинско

  • 17 февруари 2012 10:09

  • 1814
  • 0
Продължава бедственото положение в общини в Хасковско, Софийско и Видинско
© Булфото

Остава бедственото положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград, област Хасково, община Сливница - област София и община Бойница - област Видин. В община Сливница пътят между селата Братушково - Радуловци и Алдомировци - Извор е затворен поради снегонавявания. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В община Бойница пътищата до населените места с. Големаново, с. Киряево, с. Извор махала, с. Старопатица, с. Цар Петрово в общ. Кула са непроходими. Екипи на МВР, съвместно с местната власт, продължават спасителните операции за осигуряване на достъпа до населените места и снабдяването на жителите им с продукти от първа необходимост в много села в страната.

Тялото на починалия Васко Иванов Делчев от с. Иваново е открито вчера, след няколкодневно интензивно издирване. Водолазна група от ГДПБЗН, полицейски служители и доброволци продължават издирването на съпрузите Бойчеви в язовир Ивайловград.

На територията на област Хасково продължават възстановителните дейности в с. Бисер и по дигите на река Марица в района на гр. Свиленград. Завърши изграждането на петата разрушена дига и продължава по нататъшното й възстановяване.

Продължават дейностите по възстановяване на дигата на р. Харманлийска. За оценка на риска в участъците с разрушени диги извън гр. Харманли и за изготвяне на експертно становище по възстановяването им са привлечени специалисти от "Напоителни системи” ЕАД гр. Стара Загора. Комисия от представители на Министерството на земеделието и храните и местната власт са обходили всички животновъдни обекти на територията на общини Свиленград, Любимец и Харманли.

Установени са наличните домашни животни и са изчислени необходимите количества концентриран фураж за изхранването им, възлизащ на 41 тона. МЗХ започна поетапното извозване на необходимите фуражи към бедстващите региони – доставени са 7 тона, днес предстои извозването на още 6 тона.

Продължава доставката на хранителни продукти и вода за с. Бисер. Вчера там са доставени 10 тона картофи, предстои доставката на още 10 тона. Без ел.захранване е с. Острец, обл. Търговище заради счупени железобетонни стълбове от ел. мрежата. Селото е захранено с агрегат до подмяната на счупените стълбове.

Състоянието на водните басейни, язовирите и речните корита е нормално на този етап. Обемите се поддържат чрез работа на ВЕЦ. Няма преливащи язовири от каскада "Арда”, нивото им продължава да спада. През последното денонощие нивата на наблюдаваните реките са в процес на спадане или задържане.

Няма промяна в обстановката през последните часове и не е получавана информация за критични водни нива по речните легла. Нивото на река Дунав е в застой - ледоходът е около 60 %. Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е 275 см при критично ниво 590 см, а при гр. Елхово – 236 см при критично - 290 см. Съвместно с общините Елхово и Ямбол е създадена организация за постоянно наблюдение в критичните точки и има готовност за предприемане на необходимите действия при необходимост.Състоянието на водните басейни, язовирите и речните корита е нормално на този етап

Последвайте канала на

1814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини