Мая Манолова: Над 100 души минаха през приемната в Хитрино

  • 18 септември 2018 16:23

  • 1670
  • 0
Мая Манолова: Над 100 души минаха през приемната в Хитрино
© Булфото/архив

Над 100 души минаха през приемната в Хитрино, нямаше човек, който да не пусна жалба. Това заяви пред журналисти в селото, пострадало при взрива през декември 2016 година, общественият защитник Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на

Жалбите касаят надписани сметки, извършени ремонти в обекти, които нямат нужда от такива, например поставяне на дограма върху необитаеми сгради, изписване на неизвършени монтажни работи и други злоупотреби. Манолова разкри, че утре ще изпрати писмена препоръка до министъра на труда и социалната политика да изпрати нарочна комисия, в чиито състав да бъдат включени експерти от социалното министерство, представители на Инспектората към министерството, на Държавната финансова инспекция, на омбудсмана, граждани на Хитрино, която да извърши проверка на 5-те млн. лв., похарчени за строително-монтажни дейности.

Като голям проблем Манолова определи липсата на публичност, прозрачност и отчетност при изразходването на парите.

„Има огромни подозрения за отклоняване на средства, най-вече поради липсата на всякаква публичност как са разходвани. Мой дълг като съпредседател на Обществения съвет е да проверя всяка стотинка от парите, които хората преведоха в знак на солидарност и ще го направим през следващата седмица, тези 500 хил. лв. за строително-монтажни работи, след обсъждането с населението на Хитрино ще бъдат проверени до стотинка от екип на БЧК. Като омбудсман имам грижа за това как се харчат публичните пари, така че не мога да остана безразлична към изразходването на 5-те млн. лв. през фонд "Социална закрила", заяви Манолова.

Омбудсманът сподели, че след като има над 100 недоволни граждани и съмнения за отклоняване на средства би следвало в Хитрино да се извърши детайлна проверка от специално оправомощена комисия.

„Ако има съмнения за отклоняване на средства, резултатите от комисията трябва да отидат в прокуратурата“, заяви Манолова.

Тя посочи, че от парите, събрани по дарителската сметка на БЧК за изгореното Хитрино – 2 076 000 лв., до момента са похарчени около 1.5 млн. лв. за възстановяване на изгоряло обзавеждане и електрическо оборудване.

„Остават около 500 000 лв., които кметът на Хитрино поиска от Обществения съвет да му бъдат гласувани за извършване на ремонтни дейности. Поставих условие пред съвета неговото предложение да бъде публично обявено, така че всеки един от хората в селището да са информирани колко ще получи всяко домакинство. Днес на подходящи места ще обявя тези два списъка – един за 250 000 лв. за ремонти, по получатели, които според кмета са извършени и друг за още 250 000 лв., които по негово предложение трябва да бъдат разпределени между хората за строителни материали“, каза Манолова.

Тя коментира, че през следващата седмица в Хитрино екип на БЧК на място ще проверява всяко едно от исканията - дали вече ремонтът не е извършен със средства от Социалния фонд, дали наистина има нужда от ремонт и дали съответства на исканите пари.

„След целия финансов ресурс даден от държавата, който хората събраха, би следвало тук при всяко едно посещение да ни чакат тълпи от доволни хора, а не обратното. над 100 души въпреки страха и въпреки притесненията дойдоха в приемната и пуснаха жалби“, каза още Манолова.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини