Проф. Георги Близнашки пред „Новини.бг.: Президентът създава „буря в чаша вода”

  • 18 септември 2018 11:03

  • 6309
  • 9
Проф. Георги Близнашки пред „Новини.бг.: Президентът създава „буря в чаша вода”
© булфото/архив/

Народното събрание може да избере Младен Маринов за министър на МВР без да чака благоволението на президента. Това коментира пред „Новини.бг.” проф. Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска в тълкуване на провокираното напрежение от страна на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който бави подписването на указа  за освобождане на Маринов от поста секретар на вътрешното министерство. Проф.Близнашки е преподавател по Конституционно право в ЮФ на СУ. Той е бивш служебен премиер /2014г/.

„Създадената ситуация е изкуствена, от категорията на „буря в чаша вода”. По принцип, когато става въпрос за политически избор на министри, които са политически лица, няма нужда от предварително издаване на указ от страна на държавния глава. Причината е, че в нашата Конституция не е предвидена т.нар. неизбираемост. Т.е. всеки може да бъде избран за министър и едва след това да се търси решението за несъвместимостта”, коментира проф. Близнашки.

Той поясни, че в Западна Европа висшите длъжности лица от администрацията, респективно висшите съдии, не могат да се кандидатират за политически постове, без да са освободени от заеманите от тях длъжности в съответните институции. Това се нарича неизбираемост. „При нас се прилага по-мекият мариант, наречен несъвместимост. Т.е. нямаше пречка Народното събрание да избере Младен Маринов за министър на МВР”, е категоричен преподавателят по конституционно право.

Но колелото се завъртя и сега се чака указа на президента. Правителството и премиерът явно показват уважение към Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.  Той пък иска по-подробни мотиви за назначението, влиза се в процедурата на съгласуването. „Но пак подчертавам, че зад всичко това стои опасението, че КС може да изненада всички с поредно решение, което да създаде напрежение в политическия живот. Затова от правителството се опитват да отиграят нещата като първо изчакат указа на президента и след това се премине към избирането на министъра. Подчертавам обаче – без това да е необходимо. Съгласно Конституцията ни не е необходимо да се чака издаването този указ”, каза проф. Близнашки.

Според него, щом като се отиде в такава процедура, то нека премиерът и президентът седнат на един разговор. Съгласуването не е средство за преодоляване на някакви грандиозни недоразумения, а за изчистване на ситуацията, заради реда и спокойствието.

В сряда обаче мнозинството може да премине директно към назначаването на Младен Маринов за вътрешен министър. И няма да наруши Конституцията.

„Дано тази ситуация бъде решена по-бързо, защото е напълно изкуствена. Обществото ни е изправено пред много по-сериозни проблеми, които не търпят отлагане”, допълни в заключение проф. Близнашки.  

Аделина Делийска
6309 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2018.09.19 | 13:26

9
Този дърт пор ще коментира президента ! Позор !
сс

2018.09.18 | 22:43

8
защо ми изтривате коментара,нали има свобода на словото?Или това не се отнася за хората който не са от гробарската мафия?

2018.09.18 | 15:02

7
Както казва аналЛизатора близнашки - това е буря в чаша вода.
Важният момент е, че и герб е в същата чаша!

2018.09.18 | 13:22

6
Радев има некои съображения ,по кадърността ,компетентността ,миналото и настоящето на кандидата .Той не е годен и подходящ за МВР.ДРуг да посочат
bivsh atakist

2018.09.18 | 11:41

5
ПРЕДИ ИМАХМЕ МУТРИ В ДЪРЖАВАТА,СЕГА МУТРИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА.БОКОЛАНДИЯ
опорна точка

2018.09.18 | 11:14

1
Олеле!! Какви ги гАвори този?! Скоро тролчета изроди мои!! Немедлено са фърляйте с :"1. Близнашки гАвори глупАсти; 2. Близнашки е прост"!!!
1

2018.09.18 | 11:33

4
Само знам, че сме на последно място в ЕС по всичко, освен по смъртност/тука сме най-първи/, а пък вие защитавайте когото си искате и обвинявайте другите /несъгласните с Вас/, че са какви ли не.
х

2018.09.18 | 11:17

2
Щом Радев е против Младенов, значи Младенов е добре за народа. Комунистите не грешат
х

2018.09.18 | 11:19

3
Да, Маринов не Младенов :)

Добави коментар

Водещи новини