Колективна безотговорност у нас поразява повече и от чума

  • 17 септември 2018 15:05

  • 3318
  • 7
Колективна безотговорност у нас поразява повече и от чума
© булфото/архив/

„Измира стадото на Ани Петрова от Болярово, която спря ветеринарните власти при положителна проба за чума”. Тази ужасна вест обаче не стряска стопанката, която продължава да се инати и да не пуска специалисти в двора си. Хиляди безотговорници пък я подкрепят в социалните мрежи. Що за мор покосява съзнанието им?!

„Пред властите Ани Петрова твърди, че животните са издъхнали от преяждане. Едновременно с това продължава да възпрепятства достъпа на ветеринарите до фермата си. Също така категорично отказва специалистите да вземат допълнителни проби за чума, въпреки че по закон е длъжна да им осигурява 24-часов достъп при съмнения за зараза.

Ана Петрова и съпругът й Тошко Димитров се грижат за 200 овце в Болярово. Преди десет дни те се сдобили с антибиотици за животните от местния ветеринарен склад, съобщиха от полицията. В резултат, на собственика на склада е съставен акт, защото от него имат право да пазаруват само ветеринари или фермери с рецепта, каквато семейството не е представило”.

Тази информация бе последвана от лавина от некомпетентни постове на хора, които непрекъснато се изживяват като всичколози и пишат по всякакви въпроси в социалните мрежи, според наложената терминология там – от ракети до ми..ти. Това се поощрява също от разни клакьори на всяка партия и на практика се получава едно огромно менте, завоалирано като „обществено мнение”.

Тези хора носят отговорност за насажданото недоверие към работата на специалистите, не оставиха на мира и спокойствие да заработи и създаденият със заповед на премиера оперативен щаб за борба с опасната болест.

 „Чума по дребните преживни животни има в България, няма съмнение за това, а мерките, които БАБХ е предприела са в съответствие със законодателството на ЕС”.

Това е заключението на експертната мисия на Европейската комисия, която посети България и направи официално становище, публикувано на 20 юли т.г..

Философстването на празни обороти трябваше да спре още тогава и да се мине към конкретни мерки, предписани от световните здравни служби.

Да, ама нашенецът не лови вяра на никого. Най-малко на знаещите и практикуващите, в която и да е област от живота. Не се довери и на Френската лаборатория, която също, освен нашите власти, прави изследвания за опасната болест.

Опозицията, воглаве с лидерката на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, хукна да се снима с козички от Странджанско, а проблемът бързо се политизира, дори президентът не остана пасивен по въпроса, но едва ли за „националната сигурност”, в т.ч. борбата срещу зарази като чумата. Помни се силно емоционалното изказване на баба Дора, поканена без козите си в президентството на „ Княз Дондуков”2.

Е, дали са доволни от резутатите?! Ефирните разбирачи отдавна минаха на други теми, които пак обсъждат като „експерти” от най-високо ниво, без да са такива. Анонимните подлеци все така плюят стръвно по форумите на сайтовете. Обаче цената за всичко ще платят бедните, несретни селски стопани. Част от които, поради инатлъка си, няма да вземат и стотинка обезщетение.

Аделина Делийска
3318 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Един човек от село

2018.09.18 | 09:05

6
Какво ще кажете, госпожо Делийска, да излезете от офиса и вие като Нинова да отидете да видите козичките какво правят.Оставете на мира малко ефирните разбирачи, напуснете панаира на суетата и идете при някоя баба на село.Първо ги вижте тези хора как живеят и каква мъка е изписана по лицата им, после пак се върнете и пишете за службите, които не могат да си свършат работата...

2018.09.18 | 15:11

7
Как така ще излезе от офиса, нали чумата е по овцете и козите, следователно я грози смъртна опастност!

2018.09.17 | 22:57

5
Делийска Овцо тъпа! Празната ти глава само чуми ражда! И ти голем експерт излезе!
Просто читател

2018.09.17 | 21:05

4
Госпожо Делийска ако бях на ваше място щеше да ме е срам да сложа името си под стратията !!!
опорна то4ка

2018.09.17 | 17:48

3
Отлична работа на отдела за Агитация и Пропаганда! Кампанията за всяване на недоверие в Българските и Европейските институции я приемам за успешна. Не може да не отличим добрата игра на зслужилите артисти Кури и Вагинин....че измират животните от чума - Бимааму, важното е риба да Фанем
данъкоплатец

2018.09.17 | 16:10

1
А с Чумата,която живее в Драгалевци никой управник не пожела не само да я унищожи,но и да се бори срещу нея!
Лично

2018.09.17 | 17:01

2
Тя е в главата ти .

Добави коментар

Водещи новини