Зам.-министърът на правосъдието откри новата учебна година в затвора (снимки)

  • 17 септември 2018 14:07

  • 1388
  • 0
Зам.-министърът на правосъдието откри новата учебна година в затвора (снимки)
© Пресцентър

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри учебната година в затвора в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.

„Лишаването от свобода е достатъчно изпитание с трайни последици за всеки човек и за това времето на престоя трябва да се използва за позитивни дейности, които ще намалят риска от рецидив“, това заяви днес заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов при откриването на новата учебна година в местата за лишаване от свобода.

Ресорният заместник-министър бе гост на тържеството в средно училище „Димитър Митев“ към затвора в Ловеч. Там през тази учебна година ще има 143-ма ученици от първи до 12 клас. Първокласниците са седем.

За цялата система за изтърпяване на наказанията, лишените от свобода, включени в учебната дейност, са 1170, като 130 от тях първокласници. Във всички затвори има разкрити училища.

Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че след София, където има 336 ученици /32 от тях първокласници/, най- висок е броят на учениците в Стара Загора - 187, в Ловеч - 143, в Бургас – 103, в Бобов дол - 95. В единствения затвор за жени в Сливен за включване в учебна дейност са проявили желание 55. 14 пък са непълнолетните лишени от свобода, които от тази есен вместо в Бойчиновци, ще престъпят прага на класните стаи в напълно ново и модерно обзаведено училище във Враца. Там преди месец бе открит нов поправителен дом за непълнолетни младежи към затвора в града.

При откриването на учебната година днес в Ловеч проф. Проданов заяви, че успешното взаимодействие между затвора и училището е довело до разрастване на учебната дейност и до подобряване образователните услуги в затвора. Училището към затвора в Ловеч, което има разкрити филиали в затворите в Плевен и в Белене, предоставя възможност за завършване на основно или средно образование, и паралелно с това да се придобие професионална квалификация по професии, търсени на пазара на труда, каквито са например „Шлосерство“ и „Монтажник на ВиК инсталации“. Повишаването на квалификацията и придобиването на документ за завършена степен на образование не се различава от тези, получени в гражданските училища, а това също влияе на мотивацията на лишените от свобода да участват в процеса на обучение.

Учебният процес, провеждан в училищата в местата за лишаване от свобода, е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и Министерството на образованието и науката и се извършва от квалифицирани специалисти. Всички учители заемат преподавателското си място, според изискванията на МОН. Обучението се извършва по учебни програми пригодени за възрастни, изтърпяващи наказание в местата за лишаване от свобода в две направления – общообразователно и професионално.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини