СБА с отворено писмо до шофьорите

  • 14 септември 2018 12:52

  • 1970
  • 4
СБА с отворено писмо до шофьорите
© АПИ

Заради големите трагедии на пътя през последните дни от Съюза на българските автомобилисти разпространиха отворено писмо до българските шофьори. В него те посочват причините за пътните инциденти и настояват за сериозни мерки в тази посока. Освен това се отправя молба към водачите да бъдат внимателни и отговорни.

Публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса:

Уважаеми български шофьори,

През последната година по българските пътища на всеки 10 дни са загивали средно по 16 души. Сигурни сме, че за много от вас, както и за нас самите, това не е просто статистика. Това са лични трагедии и загубени близки. Именно затова смятаме, че е крайно време ние, шофьорите, решително да застанем зад каузата – по-безопасни пътища за самите нас, за близките и приятелите ни. Да сложим край на безумията по българските пътища!

Видимо е, че с десетилетия има сериозен проблем с пътищата в България. Видимо е още, че има проблем с контрола – на шофьорите, на извършените ремонти, на събираемостта на глобите и пр.

Необходими са решителни реформи във всички дейности, свързани с безопасността на пътя. Никой не знае колко са шофьорите на пътя с купени книжки. Липсват полигоните за екстремно шофиране, където всеки водач да изпита в безопасна среда реакциите си. Липсва ефективно обучение на децата по безопасност на движението. От много години се говори за нов Закон за движението по пътищата, но такъв липсва. Това са проблеми, натрупвани през годините и много български шофьори приеха тези проблеми и грешки на държавата като оправдание за собственото си безразсъдство на пътя. Не можем да се примирим с това. Именно заради тези проблеми ние сме длъжни да бъдем десетки пъти по-разумни и внимателни на пътя. Без нашето съдействие, без да осъзнаем ясно каква отговорност носи всеки един от нас, когато застане зад волана, нищо няма да се промени.

По-добрата култура на шофиране не изисква години работа и милиони инвестиции. Тя е лично решение на всеки един от нас, което може осезаемо да промени ситуацията по българските пътища моментално.

На 19 септември 2018 година (сряда) в цяла Европа, включително в България, се провежда „Денят без жертви на пътя“. Предизвикваме Ви – в рамките на този ден не нарушавайте Закона за движение по пътищата. Накарайте свой близък да Ви обещае, че ще направи същото. Можем ли поне за един ден да се обединим около тази кауза? А защо да не превърнем каузата за безопасно движение в ежедневие? Ние вярваме, че е възможно“, призовават от СБА.


 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1970 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.09.14 | 20:08

4
Супер инициатива. Подкрепям я.
пурко

2018.09.14 | 15:44

3
Да бяхте засегнали повече културата на поведение и шофиране по българските пътища.От 43г.съм професионален шофьор,пътища никога не сме имали свестни ,а в последните 10-15години липсва и културата по пътищата....

2018.09.14 | 13:38

2
За румънските и турските шофьори които не спазват никакви правила нещо да кажете ???????
shveik

2018.09.14 | 13:37

1
глупости

Добави коментар

Водещи новини