Община Пазарджик е проверила 1680 апартамента за прецизиране на данък "сгради" и такса "смет"

  • 13 септември 2018 14:28

  • 947
  • 0
Община Пазарджик е проверила 1680 апартамента за прецизиране на данък "сгради"  и такса "смет"
© Pixabay

Община Пазарджик е проверила 1680 апартамента в жилищни блокове, тъй като е констатирано, че има разминаване в размера на местните данъци, които плащат собствениците на жилища с еднакъв размер в една и съща сграда, съобщи кметът Тодор Попов.

Той обясни разликите с това, че собствениците са декларирали различни видове конструкция за една и съща сграда. Видът на конструкцията на жилището е част от формирането на размера на данъчното облагане, добави кметът.

По думите му грешките са допуснати още през 1998 година, когато хората масово са декларирали имотите си без каквато и да е съпътстваща документация.

Общо 270 собственици на апартаменти трябва да отстранят несъответствия в декларациите си. Част от тях вече са коригирали документите и са платили дължимите суми. На неподалите е извършено служебно начисляване на разликата за периода от 2013 г. до настоящия момент.

Издадени са 157 акта за установяване на задължения. Начислените суми от разлики в данъците са близо 50 000 лв., от които са платени почти 18 000 лева.

В четиринайсет апартамента е установено, че собствениците са плащали по-висок данък, и общината ги е уведомила да подадат искания за възстановяване на суми.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини