Димитър Главчев: Полагаме усилия да върнем загубеното чувство за справедливост у хората

  • 12 септември 2018 16:23

  • 2436
  • 5
Димитър Главчев: Полагаме усилия да върнем загубеното чувство за справедливост у хората
© личен архив

Бившият председател на Народното събрание, депутатът от ГЕРБ и един от основателите на партията Димитър ГлавчевДимитър Главчев Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в говори за новия политически сезон, за скандалите на опозицията, за ескалацията на омразата и др.. в интервю за „Новини.бг.”

- Бурно тръгна този политически сезон, г-н Главчев – три министерски оставки, номинации за нови министри, опозицията тръгна сред народа и т.н. Всичко това няма ли да се отрази негативно на работата в парламента?

- Хубаво е всичко, което се случва, да е в полза на избирателите, които са ни пратили нас, депутатите, да работим в парламента. По правилата на демокрацията нещата са подредени така – политическите партии се явяват на избори, гласоподавателите дават своя вот, съгласно своите предпочитания и се сформира парламента, а мнозинството в него сформира кабинет. Не случайно пояснявам така обстоятелствено. Колегите от опозицията решиха вместо 79 души в парламента да оставят само 20, въпреки волята на избирателите, които са ги пратили в Народното събрание. Според правилника на НС 20 души от една група нищо не могат да направят. Друг е въпросът и че със 79 души не могат да дори да поискат оставката на председател или зам.-председател на събранието. В крайна сметка най-важно е да се върви в посоката, която искат избирателите. А те искат да се подобри качеството на живота им. Смятам, че ние, от ГЕРБ, очевидно досега се справяме добре, щом като печелим парламентарните вотове в последните години. Но това пък в никакъв случай не бива да ни успокоява, а да продължим да работим в интерес на хората.

- Днес излезе изследване на социологическа агенция „Медиана”, което сочи, че анкетираните стопяват разликата между вас и БСП. Това на политическите трусове напоследък ли се дължи?

- Разбира се, че има политическо напрежение напоследък и никой не го отрича. Но кой го подклажда? Разбирам хората, които от близо 30 години очакват промяна и се питат „Хайде, бе, кога ще свърши този преход?”. Българите са разумни и си дават сметка, че през цялото това време не само ГЕРБ е управлявал. Затова съпоставят, когато им обещават популистки розово бъдеще веднага и на момента. Знаете ли, не ми се ще да коментирам социологическо изследване. В него по принцип освен проучване, се прави и формиране на общественото мнение. Пък и не е тайна за никого коя агенция какви пристрастия към политически партии и политици има. Хубаво е все пак пристрастията да не им личат много, когато представят своите изследвания.

- Освен опозицията, някои политолози и социолози също заговориха за предсрочни избори. Поскъпването, което вече започна заради цените на газа, няма ли да налее вода в тази „мелница”?

- На кого е приятно да се повишават цените? Само че цената на газа е обективна, тя се формира на пазара. Задача на управлението е да противодейства на поскъпването с повишаването на доходите. И както се вижда – правителството веднага реагира.

- Но пък справедливо реагират и хората, заети в частния бизнес, че увеличението е само за обществения сектор?

- Вижте, заблуда е, че на всички на калпак ще се дадат по 10% увеличение на заплатите. Това е средният процент, а преките ръководители, които атестират своите служители, ще преценяват на кого по колко да дават. Така се работи във финансовите среди. Мога да успокоя хората, че усилията на управлението са насочени към това да се запушат дупките, от които изтичат бюджетните средства – борба с контрабандата, с изпирането на пари. Залагаме надежди в борбата с корупция и новосформираните органи за това. Хората очакват справедливост.

- Така е, целият преход отиде в напразни надежди за това справедливостта да възтържествува. Не е ли крайно време да стане?

- Убеден съм. Не мога да си кривя душата – чувството за справедливост на хората е накърнено. Мога да кажа обаче, че ние, от ГЕРБ, се стремим да коригираме това. Допускаме грешки, ние сме нормални хора като всички останали, знайно е и че във всяко стадо си има мърша. Но се стараем да оправдаваме доверието на нашите избиратели. Кажете, кое друго правителство или парламентарна група са освобождавали толкова хора, при направени волни или неволни грешки!

- Утре какво ще се случи в пленарна зала по повод на оставките на министрите и номинациите?

- Вече всички позиции са ясни, освен много говорене, не очаквам нищо друго.

- Не е ли странно, че коалиционните ви партньори от ОП оспориха публично решението на премиера да оттегли своите министри?

- В това си поведение коалиционните партньори сега малко ми напомнят на държането на предходните от „Реформаторския блок”. Иначе определено смятам, че сегашните ни партньори са по-толерантни и се държат по-колегиално. В утвърдените демокрации има език на политиката, който казва, че управляващото мнозинство трябва да подкрепя решения на кабинета и премиера.

- А вие в ГЕРБ разклатихте ли своята монолитност по повод на тези оставки – министрите бяха защитени от някои ваши и то елитни политици?

- Разговори имаше, но чак пък да се тълкуват като разкол и разединение, е много силно преувеличено. Управленската коалиция е стабилна. Но на опозицията, която спекулира с цялата ситуация, ще припомня един скандален пример от тяхната практика. Вие несъмнено си спомняте, когато премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 предложи за шеф на ДАНС Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на? От групата на БСП тогава казаха: „Ако не се подкрепи предложението, пада правителството”. Това е лош пример, но е показателен за опозицията. То по-добре да беше паднало тогава правителството им...

- Омразата все повече ескалира в обществото ни, политиците имате ли вина за това?

- Притеснява ме наистина този факт. От ГЕРБ се стараем да говорим спокойно и балансирано, да не нападаме агресивно опонентите ни, за да не даваме лош пример. Общо за нас, политиците от всички партии, мога да кажа, че все повече трябва да четем надписа на входа на Народното събрание „Съединението прави силата” – той има смисъл и значение.

- Как бихте определил президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на - балансьор, обединител на нацията или „за едни майка, за други мащеха”?

- Всеки сам решава какво поведение да има на поста, който заема. И бере плодовете от това. По Конституция той е обединител на нацията. Но му личи, че е пристрастен към партията, която го издигна – БСП. Само че миналата седмица ни изненада - направи нещо ново като заяви, че няма нужда от предсрочни избори, защото няма алтернатива на сегашното управление – нито в парламента, нито извън него. Не давам ухо на слуховете, че щял да трасира пътя на евентуална партия на шоумена Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в...

- Стръвно ви критикуват довчерашните ви партньори от Реформаторския блок, които са извън парламента, защо?

- И ние се питаме – защо, след като сме в едно европейско семейство – на ЕНП. Но техните тези все по-плътно се доближават до БСП, та не зная доколко са десни...За мен е непонятно, по-добре да ги попитате тях каква е идейната им база и сходност с левите.

- С какво започвате работа по същество в парламента?

- С най-важният закон за годината – бюджета. Чрез него ще станат ясни политиките ни. Най-важно е повишаването на доходите, защото наистина сме с най-ниски заплати в ЕС и това не бива да продължава, защото хората очакват друго. Финансовата стабилност е в основата на всичко останало. Също така ще довършим работата си и върху нормативите в здравеопазването, социалните дейности, образованието и др..

- Има ли провокация, която няма да можете да издържите и ще сдадете мандата?

- Смятам, че си вършим съвестно работата и това е най-важното. Няма такава провокация. „Оставете ни да си работим спокойно, стига с тия избори” – това ми казват хората на мен, а аз непрекъснато се срещам с тях.

Аделина Делийска
2436 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
циганче

2018.09.13 | 15:57

3
Главоч, давайте напред с Антон Тодоров и Тома Биков , и ще ви гледаме сеира
Уча се !

2018.09.14 | 08:53

5
Че какво им е на хората !?
Винаги горорят с факти !
А когато фактите говорят и боговете мълчат, какво остава за
малоумниците ???
Уча се !

2018.09.14 | 08:50

4
Този човек е голям!
Той има мозък и възпитание, колкото всичките вие нещастници тука, дето си показвате простията, не можете да съберете , заедно с родителите си !
000

2018.09.12 | 18:45

1
Гнусен гъзолизец.От най-гнусните...

2018.09.12 | 19:37

2
А ти гнусен троль

Добави коментар

Водещи новини