Строят къщи за 2500 деца с увреждания (снимки)

  • 16 февруари 2012 15:36

  • 996
  • 0
Строят къщи за 2500 деца с увреждания (снимки)
© Булфото

Кметове от 25 общини получиха в Шумен от министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена чекове за над 48 млн. лв. за изграждане на нови центрове от семеен тип, в които ще живеят деца с увреждания. Шумен също е сред получателите, където ще бъдат изградени 3 луксозни къщи.

"Взехме чековете, сега идва по-важното, да действаме", коментираха си градоначалници и социални работници, докато си правеха обща снимка с регионалния министър. Тя ги увери, че "не просто подписваме усвояването на едни милиони", а целта е да "закрием едни институции тип казарма и да направим по-малки, красиви, уютни, достъпни за нашите деца домове", пише "Труд".

Децата с увреждания и без родители ще живеят в центровете на градовете, а няма да са запокитени в горите, далеч от човешки погледи. Министър Павлова остро се противопостави на изказването на висш представител на местна власт, когото чула да казва, че не искал изроди по улиците. "Няма да позволя такова отношение", обяви тя и подчерта, че в тази грижа България е сочена за пример в ЕС.

По оперативна програма "Регионално развитие" за извеждане на децата от домовете са заделени общо 107 млн. лв, а в Шумен в четвъртък беше раздаден втория транш. Общата сума ще даде шанс за по-добър живот на 2500 деца - ще се изградят 133 центъра за настаняване от семеен тип и 26 защитени жилища. Ще се добавят и още 27 млн.лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси" за обучение на социалния персонал.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини