Омагьосаният кръг на ремонтите в Панчарево

  • 11 септември 2018 12:57

  • 4988
  • 3
Омагьосаният кръг на ремонтите в Панчарево
© новини.бг

Проблемите с инфраструктурата и „В и К” канализация в китния столичен район Панчарево са симптоматични и за други кметства на територията на Столична община. Но като опре въпросът за решаването им, се влиза в една порочна спирала и омагьосан кръг. Има излаз от тях и зависи само от добрата воля и организация на работа в общинските структури.

Предходната седмица наши читатели припомниха за проблемите в Панчарево с разбитите улици, лошата канализация и неритмично сметоизвозване, за които писахме. Хората от района неколкократно протестираха активно, блокираха „Самоковско шосе” заради тези несгоди. И срещу това, че никой не им обръща внимание, навсякъде срещат чиновническо високомерие. Все по-често и с носталгия те си разменят фотоси на Панчарево отпреди 50 години.

Обърнахме се за отговори на въпросите им към районния кмет, избран от самите тях – Димитър Сичанов. Той обаче не пожела да коментира и директно ни препрати към Столична община. Част от въпросите наистина не са в неговото можене, но друга – са. И, ако за всичко ще трябва да прехвърля отговорността като горещ картоф в дланите на СОС и кмета Фандъкова, то за какво тогава изобщо да има районен кмет?!

Оказа се, че има възможности да се излезе от омагьосания кръг на прехвърляне на отговорностите и да се поработи сериозно, за да се решат проблемите на софиянци, живеещи в Панчарево и в други закъсали откъм инфраструктура райони.

„Столична община в момента кандидатства по Оперативна програма „Околна среда” за финансиране за изграждане и реконструкция на „В И К” инфраструктурата. Очакваме около 180 млн.евро безвъзмездна финансова помощ”, поясни зам.-председателят на постоянната комисия по инфраструктура в СОС Симеон Славчев от „политическа група 5”. Според него е много важно къде ще бъдат насочени тези средства. В момента се разработват регионална прединвестиционна програма и проучване, които ще определят приоритетите къде да бъдат влагани тези средства.

Предложението им ще бъде за инфаструктурите и „В и К” в Панчарево и „Манастирски ливади”.

„Друга възможност е, чрез „Софийска вода” и допълнителното споразумение към договора за концесия, сключено наскоро. Направихме работна група и  около 1,6 година преговаряхме с дружеството. В споразумението е заложена възможност фирмата всяка година да инвестира в проекти, които Столична община им посочи. За тази година е предвидено да се вложат около 1,5 млн.лв. в инфраструктурни обекти. Докладът е подготвен от кмета г-жа Йорданка Фандъкова”, уточни Славчев.

В него обаче са заложени ремонти в централна градска част на София – по ул. „Иван Вазов” и по бул. „Васил Левски”.

Докладът за допълнителните средства обаче все още не е обсъждан в комисии, а процедурата изисква точно обратното – първо да се гледа в ресорните общински комисии и после да се внася на заседание в съвета. Така се влиза пак в омагьосан кръг.

„Съществува и третата възможност за подпомагане на кметствата и тя е директно през бюджета  на Столична община. Досега този важен бюджетен закон се подготвяше от администрацията и се гласуваше от СОС. Ние предлагаме всяка от комисия да излезе със свои предложения за приоритетите в харчовете на общите пари, да се събере на заседание ръководството на съвета, плюс представители от всяка комисия и да се направи рамка за 3 и за 5 години, за да се знае всяка година кой от районите какво ще получава. Също така се определят секторните политики – например тази година приоритет ще е образованието и повече пари се влагат там. Следващата да е транспорт и т.н. За съжаление това все още не е сработило и ние сега на първата ни сесия ще попитаме какво се случва. Имаше работна група от всички политически сили, която излезе с това предложение. През бюджета има уникална възможност да се влага планомерно в районите и те да се развиват”, е категоричен общинският съветник от „ПГ-5”.

Факт е, че районните кметове са пряко избрани, но нямат финансов механизъм за решаване на местните проблеми.

Затова г-н Славчев и колегите му ще предложат до 20-30 на сто от приходите във всеки район да си остават на тяхно разположение, за да могат да работят и да се развиват. Да привличат инвестиции и да развиват бизнес.

От активността на всеки един кмет зависи дали ще осъществи включването на частни инвеститори в общинските дела. Такъв механизъм съществува. Така че, ако не се случва някъде, за това няма никакво оправдание  и не е редно да се прехвърля всичко на Столична община. Все пак районният кмет си получава заплатата, независимо дали се бори и е активен.

Осигуряват му я данъкоплатците. И те са в правото си да питат, да протестират, когато улиците им са разорани, канализацията се излива в красивото езеро, а сметтта не се извозва. За последното кметът е пряко отговорен и няма как да се оправдава. Още повече, че има механизъм за въздействие върху почистващите фирми, които трябва да извозват по график.

Аделина Делийска
4988 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Самоковлийски

2018.09.12 | 11:18

3
За каква канализация в Панчарево, за какви кметове говорите. Та нали Сичанов, това тъпо самоковско чинге е довлекъл и натресъл милиционерския боклук на Самоков в Панчарево, благодарение на Фандъкова, която има познанията на начална учителка, да прави канализация в района. Та кмета на Кокаляне и пъдарите към него са с килийно образование, не могат да говорят на нормален български език и да правят канализация, означава да гушнат само парите, както направиха с паветата по улиците.
Бойчо Боев

2018.09.11 | 16:50

2
Какво става с канализацията на. Кокаляне и част от Панчарево имат готов проект от 9 години. Сега е момента да се включи в програмата за изпълнение, но по лесно е да се лъжат хората и да се показва на всяка кампания за избори. Проекта е платен от Столична община. Какво чака г-н Сичанов - още един мандат. Няма да има такъв. Парашутисти за кметове не ни трябват.
Аспарух Василев

2018.09.11 | 14:04

1
Същите проблеми си остават и в с.Герман р-н Панчарево. Отиваш при кметицата, поставяш проблемите, които има и отговорът е все един и същ: “не се отпускат пари от Панчарево и Столична община”

Добави коментар

Водещи новини