Искат обезщетения за децата, останали извън градини

  • 10 септември 2018 12:08

  • 486
  • 0
Искат обезщетения за децата, останали извън градини
© Novini.bg

Пред сградата на Столичната община се проведе протест заради липсата на достатъчно места в детски градини, ясли и училища, организиран от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Недоволните поискаха обезщетяване на децата, останали извън класиранията, ефективен план за построяване на нужните институции по квартали и цялостно подобряване на системата, информира БНР.

Още едно от исканията на протестиращите, обявено по-рано, бе отстраняване от длъжност на директора на Дирекция „Образование“ Мария Минчева, както и на Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията, защото години наред не са установили масовите нарушения в системата на детските градини.

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи нападките като политически въпреки декларираната от гражданската инициатива позиция, че не симпатизират на нито една политическа сила.

Организаторът на протеста Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система поиска парите за нови детски градини и училища да бъдат заложени още в бюджета за следващата година. "Следващото ни искане е пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаване на електронна система за прием в 1-ви клас", каза преди протеста той. Иска се още да бъдат назначени помощник-възпитатели в групите на яслите и градините, където броят на децата е по-голям от установения, с наредба на просветното министерство.

"Нямам никакъв повод да искам оставката на когото и да било от колегите ми. Прокуратура и полиция проверяват всички сигнали, включително от г-н Николов", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че са построени над 90 нови детски градини, за което са инвестирани 180 000 000 лв.

Последвайте канала на

Десислава Станева
486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини