Синоптик: Ако БАН гласува нещо, което няма да подпомогне излизането на НИМХ, ще има законови промени

  • 10 септември 2018 08:05

  • 835
  • 1
Синоптик: Ако БАН гласува нещо, което няма да подпомогне излизането на НИМХ, ще има законови промени
©

Ако УС на БАН гласуват нещо, което административно няма да подпомогне излизането на НИМХ, ще има законови промени. Това каза синоптикът от НИМГ Анастасия Стойчева в ефира на БТВ.

„Днес е денят, в който общото събрание на УС на БАН трябва да гласуват и да покажат мнението си относно това дали ние ще излезем от БАН. За съжаление хидро-метеорологичната дейност не може така с лека ръка да бъде оставена на произвола на съдбата. По тази причина решението на общото събрание е изключително важно и наистина би улеснило Министерски съвет и държавата в това да вземе отношение по това да бъде поддържана службата. Ако те наистина гласуват нещо, което административно няма да подпомогне това излизане, ще има законови промени. Така или иначе и в двата случая хидро-метеорологичната дейност трябва да бъде обгрижвана от държавата“, допълни тя.

На въпрос каква е гаранцията, че ако НИМХ отиде в структурата на МОН ще има повече пари, Стойчева заяви, че никога няма 100% сигурност за каквото и да е било, но уверението от страна на министърът на образованието и отношението на държавата е съвсем основателно загрижено към тази служба. „Ние сме служба, която дори не е спомената в закона за БАН. Оперативната дейност нито веднъж не е спомената в този закон, а ние се водим по него. Тя е тази, която движи по-голямата част от дейността на НИМХ. С годините става все по-неглижирана тази оперативна дейност“, каза тя.

„Знаете, че имаше едни 15 млн., които бяха отпуснати след протестите миналата година и разпределението стана по критерии, които са изключително ясни и изключително ясно пренебрегват оперативната дейност. По тази причина останахме недофинансирани с около 1.2 млн. лева и в опитите да подтикнем БАН да ни осигури финансово стигнахме до там, че това не може да се случи“, допълни Стойчева.

„Ние продължаваме при всички случаи да работим, но персонала вече е изключително малък като бройка“, заяви още синоптикът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
835 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.09.10 | 09:38

1
паразити, които смучатт милиони за нищоправене....безполезни, като куките , армията и псевдосъда и администрацията - НУЛА резултати за много милиарди от нашите данъци!!!

Добави коментар

Водещи новини