Освободиха лешояди, отгледани в изкуствено гнездо в България

  • 01 септември 2018 19:02

  • 2182
  • 0
Освободиха лешояди, отгледани в изкуствено гнездо в България
© Pixabay

Първите три черноглави лешояда, отгледани в изкуствено гнездо в България, са освободени в дивата природа. Птиците са освободени в района на Котел.

Днес в Сливен с информационен щанд, творчески ателиета и занимания за деца бе отбелязан Международния ден на лешоядите, информира БНР.

Освободените черноглави лешояди в момента са под наблюдение, за да се види как се адаптират в дивата среда, каза природозащитникът Андреана Дичева и съобщи, че следващата голяма цел на „Зелени Балкани“ е да се възстанови популацията на брадатия лешояд в България.

“Това ще е много трудна цел, защото много трудно се намират такива птици за размножаване. Като цяло ще е много трудно да намерим млади птици, които да освободим в природата, но не е невъзможно. В някои европейски държави вече се прави“.

Дичева посъветва хората, ако срещнат в градска среда или природата бедстващ лешояд, да не правят опити да го заловят, а да звънят в спасителния център на „Зелени Балкани“ . Миналата година на няколко пъти белоглави лешояди кацаха на оживени места в централната градска част в Сливен. В момента във волиерата в Сливенския балкан в местността „Каракютюк“ се отглеждат около 40 лешояда.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини