Българите писаха Среден 3,15 за качеството на пътищата у нас

  • 30 август 2018 11:43

  • 1928
  • 7
Българите писаха Среден 3,15 за качеството на пътищата у нас
© Булфото (архив)

Среден 3.15 е оценката на българите за пътищата у нас, като цяло, по познатата от училище шестобална система.

Оценката е получена в началото на август, седмици преди трагедията край Своге. 38% смятат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши, 30% не намират промяна, 27% казват, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят. Всичко това очертава по-скоро негативна картина.

Данните са от Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Изследването е проведено между 3 и 10 август сред 822 души, т.е. две седмици преди последния трагичен инцидент край Своге.

Оказва се, че онези, които виждат негативна промяна по отношение на пътищата у нас в последните години, са повече. Ако към тях добавим и онези, които не виждат промяна, се получава сериозен дял на хора, които не намират развитие в последните години. Всичко това свидетелства за тревожна структура на масовото съзнание. Дори и да отчетем традиционния негативизъм по инерция, който се проявява в такива изследвания, картината остава достатъчно обезпокоителна и тя вероятно ще стане още по-обезпокоителна след последния инцидент.

Отговорите, разбира се, са и партийно оцветени и привържениците на управляващите са по-благосклонни, а сред симпатизантите на опозицията и сред дистанцираните от политическия процес мненията са осезаемо по-критични. Но заедно с партийността, личат, разбира се, комплексни фактори, като разликите според типа населено място и свързаните с тях разлики във възрастта и материалния статус, например. Различните места в страната имат и различаващо се качество на пътната мрежа. Както може да се очаква, хората с по-неблагоприятна социална перспектива (с по-ниски доходи и образование, в по-малки населени места и на по-висока възраст) са и по-критични – не само по темата с пътищата, но и въобще към политиките на институциите. Например, единствено в столицата еднакви дялове хора виждат позитивно и негативното развитие. На останалите места позитивните оценки са чувствително по-малко от негативните.

Същите тенденции са отчетени и когато респондентите са били помолени да дадат цялостна оценка за пътищата у нас по познатата шестобална система. Около една трета дават двойка, а под 1% са онези, които поставят шестица. Обобщената оценка е 3.15.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1928 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Българин

2018.08.30 | 13:55

7
Българите сме орисани да не видим никога хубави и качествени шосета ! Съдба !

2018.08.30 | 13:53

6
КОЙ е писал тази оценка ? Тролчетата ????? Това не е оценка
глас народен

2018.08.30 | 13:24

3
Боко мутрата,Лиляна Павлова,Фандъкова-лявата и дясната му ръка,те каква оценка ще дадат на пътищата,построени от тях и на милярдите в офшорките от гнусните им,нагли кражби.Възмездие за ВИНОВНИТЕ !!!Погубиха народа ни!Погубиха живота ни!!!Убиха надеждите,мечтите на децата ни!!!Прогониха българите ,за жълти стотинки, бели роби да бъдат!!!Проклятието на тоз измъчен,обречен народ ,да ги застигне!!!Мутренска мафия!!!
Глас Божи

2018.08.30 | 13:50

5
Абсолютната истина!
BAI GANIO

2018.08.30 | 13:48

4
PATISHTATA SA TOLKOVA KACHESTVENI KOLKOTO BB E UMEN PALNA MAKA PROSTTTT PREMIER SLABA DARJAVA KENEFA NA MERKEL
х

2018.08.30 | 12:17

2
пътищата са много скъпо нещо, и добре че е Борисов та имаме и тези. Ако си спомняте преди него беше пълен батал
Истината

2018.08.30 | 12:04

1
Не се опитвайте да създавате някаква опозиция в Цинганария! Опозиция НЯМА!Има власт, на политически многооцветена МАФИЯ, власт на мутрите, курвите, доностниците и циганите, СРЕЩУ, народа!

Добави коментар

Водещи новини