Вдигат глобите за палене на стърнища

  • 30 август 2018 08:02

  • 603
  • 0
Вдигат глобите за палене на стърнища
© Булфото (архив)

Държавата променя глобите, които земеделците ще плащат при палене на стърнища. В проектозакона за поземлените отношения и опазване на земеделски земи, публикуван за публично обсъждане, са предвидени сериозни санкции при палене на огън в земеделски земи, като при първо нарушение глобата е между 500 и 5 хил. лв., а при второ нарушение санкцията достига до 10 хил. лв., информира БНР.

Паленето на стърнища е обичайна практика, чрез която стопаните освобождават земите си от растителни отпадъци и плевели, въпреки че и в момента това е забранено от няколко закона. Освен, че запаленото стърнище създава опасност от пожари, които се прехвърлят към гори и дори към населени места, тази практика е вредна и за почвата.

Същевременно се увеличава процентът на въглеродните емисии и фините прахови частици във въздуха. И до момента паленето на ниви подлежи на глоба, която е различна в различните закони и може да бъде налагана от МВР, от Министерството на земеделското и Министерството на околната среда. Стърнища обаче продължават да се палят, а налагането на санкции е трудно, тъй като рядко контролните органи установяват прекия извършител.

Десислава Станева
603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини