Санираха още две жилищни сгради в Добрич

  • 24 август 2018 09:14

  • 895
  • 0
Санираха още две жилищни сгради в Добрич
©

Завършиха строителните дейности по санирането на още два големи жилищни блока в град Добрич.

Това съобщиха от пресцентъра на общината в града.

Напълно готови са сградите на ул. „Максим Горки“ №5 и блок №4 в кв. „Дружба“, финансирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Тринадесет етажната сграда в кв. Дружба е първият блок в страната, който е изцяло изпълнен с топлоизолационен материал MULTIPOR, който се произвежда в град Добрич.

Минералните топлоизолационни плочи имат значителни предимства, тъй като освен ефективен топлоизолационен материал те са негорими, твърди, с постоянни размери, паропропускливи, екологични и рециклируеми, произведени от природни суровини – вар, пясък, цимент и вода. 52 броя са жилищата с повишен комфорт на обитаване в тази сграда, като след изпълнение на мерките за енергийна ефективност е постигнато енергийно спестяване около 574 MWh/годишно, с екологичен еквивалент 280 тона/годишно спестени вредни емисии.

Жилищната сграда на ул. „Максим Горки“ №5 е осем етажна и към настоящия момент предстои издаване на разрешение за ползване. Общо 128 са апартаментите в четирите входа на блoa c подобрени енергийни xapaтepиcтии. След изпълнението на пакета от енергийно ефективни мерки са постигнати следните резултати - енергийни спестявания от около 1145 MWh/годишно, с екологичен еквивалент 410 тона/годишно спестени емисии СО2 и не на последно място повишен комфорт на обитаване на сградата.

B резултат на ремонтните дейности сградите вече са c клас на енергопотребление "С", а преди това са били с клас на енергопотребление „F“. Строително-ремонтните дейности по двете сгради са на обща стойност 2 083 200,00 лв. и са финансирани изцяло от Националната програма за енергийна ефективност, по която Община Добрич има подписани общо четиридесет и един договора.

В град Добрич към настоящия момента в процес на изпълнение са още 8 сгради, които трябва да бъдат завършени преди началото на отоплителния сезон.

Веселина Спасова
895 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини