Миризма на птича тор стресна две горнооряховски села

  • 23 август 2018 09:44

  • 472
  • 0
Миризма на птича тор стресна две горнооряховски села
© Pixabay

РИОСВ-Велико Търново провери сигнал за неприятна миризма в селата Първомайци и Поликраище в Община Горна Оряховица.

В двете села е усетена миризма на птича тор, която се е появила след торене в земеделски имот в местността „Мочура“ до Поликраище.

В момента на проверката торенето е приключило. Земеделският производител, извършил торенето е уведомен, че в най-кратък срок трябва да извърши заораване на разпръснатата тор.

Направен е оглед и около моста на р. Росица на главния път Велико Търново-Русе и около Птицекомбината в с. Поликраище. Не е установена миризма на тор и видимо замърсяване на реката. Огледан е участък на р. Янтра до с. Първомайци и Помпената станция, припомпваща отпадъчните води от канализацията на с. Първомайци до главния колектор на Горна Оряховица. Не е установено нерегламентирано заустване в реката и неприятна миризма. Констатирано е, че  станцията работи.

Съгласно Регламент (ЕО) №1069/2009 на Европейския парламент и на съвета от 21 октомври 2009 г. оборският тор е определен като страничен животински продукт - материал от категория 2. Според регламента този материал се прилага без преработка върху почвата.

Съгласно Закона за почвите компетентен орган, осъществяващ контрол върху внасяне в почвите на торове, компост и други подобрители, на биологично активни вещества и хранителни субстрати е Министерство на земеделието, храните и горите и неговите структури - Българска агенция по безопасност на храните, съответно Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ ).

По тази причина инспекцията ще уведоми ОДБХ-Велико Търново за резултатите от проверките за предприемане на контролни действия по компетентност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини