Бивш военен министър: В МО трябва да разберат, че не може повече да се подценява човешкия ресурс

  • 23 август 2018 07:50

  • 2116
  • 0
Бивш военен министър: В МО трябва да разберат, че не може повече да се подценява човешкия ресурс
©

Разследването ще кажа причините за инцидента с "Кугъра". По-големият въпрос е, че не спираме да имаме катастрофи с военната авиация. От министерството на отбраната трябва да разберат, че не може да се подценява човешкия ресурс. Хората там взимат необосновано малки заплати. Не тренират достатъчно и не се чувстват подготвени. Това е ключов въпрос.

Това каза пред камерите на БТВ Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал, бивш служебен министър на отбраната. "Ние нямаме национална програма за превъоръжаване, какво имат в Румъния, в Хърватия. Тази програма трябва да има ясен 10-годишен план. Ясно е, че трябват средства, но се вижда, че излиза по-скъпо, ако не се превъоръжим. Това, че сме членки на НАТО облекчава нещата. Просто трябва да използваме 2% от БВП. Политиците трябва да разберат, че 60% от тези пари трябва да отиват за кадри и заплащане. В армията се получават много ниски заплати и това демотивира младите хора. Другото е, че не може млад човек, който е свикнал да работи на смартфон и таблет, да седне да работи с техника от 50-те и 60-те години", катгеоричен беше Шаламанов.

Той коментира и темата за новите изтребители. "Най-добре е да се закупят нови самолети. Личното ми мнение е, че най-добре е да се вземе нов Ф-16, създаване на съвместна ескадрила с държава от НАТО и възможност за придобиване на всички натовски технологии - радари, системи за наблюдение, развитие на зенитните войски. В Словакия ще направят точно това. Словакия е по-малка държава от България, но намира средства. Ние започваме за четвърти път тази поръчка. По този начин имитираме, че поемаме по някакъв път на модернизация. Трябва политическо решение на въпроса. Това е решение на премиера и Народното събрание. Ясното политическо решение е, че трябва да се обвържем с държава производител на изтребители и да се откажем от старото", завърши бившият военен министър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2116 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини