ВВС разполагат с 12 хеликоптера „Кугър”, от тях до вчера са летели 6

  • 22 август 2018 19:06

  • 3074
  • 2
ВВС разполагат с 12 хеликоптера „Кугър”, от тях до вчера са летели 6
©

„Кугър” са основните военно-транспортни хеликоптери в бойната ни авиация. Хеликоптерът, който вчера се приземи аварийно, е изпълнявал тревировъчна задача по авиомедицинска евакуация, обясняват от Министерството на отбраната.

При такава задача се лети на пределно ниска височина. При поява на ято птици машината прави рязка маневра и закача електрическите проводници.

Хеликоптерите „Кугър” се използват основно при задачи на силите за специални операции, при бедствия и аварии, за авиомедицинска евакуация, съобщава БТВ. С тях военновъздушните сили вече 10 години дават дежурство за помощ на населението в мирно време. ВВС разполагат с 12 хеликоптера „Кугър”. От тях до вчера летяха 6. По сведения на Министерството на отбраната от тази година армията реално разполага с един от 5-те налични бойни вертолета Ми-24, от учебните „Бел 206” са изправни 3, а от трите хеликоптера на флота „Пантер” разполагаме с два.

От 5 налични Ми-17 няма нито един изправен, след като при учебен полет на 11 юни тази година се разби единственият транспортен хеликоптер за гасене на пожари, загинаха пилотите, а причината за трагедията беше засекретена от разследващите органи.

По време на учение в Черно море миналата година пък беше изгубен един от трите хеликоптера на флота „Пантер”. По време на инцидента загина пилотът.

В тъжната хронология е и случаят с други четири жертви преди 15 години, когато при гасене на пожар в Пирин загина екипажът на Ми-17 заедно със служител на пожарна безопасност.

Поне 50 милиона лева са нужни за да бъде възстановена летателната годност на вертолетите. Включително и за гасене на пожари, защото вече не разполагаме с хеликоптер за тази цел.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3074 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.08.22 | 20:17

1
и аз имам такъв ... нищо особено
Веселин Иванов Василев

2018.08.22 | 21:00

2
Ти ако имаше "Кугър" нямаше да имаш време да четеш този сайт.

Добави коментар

Водещи новини