Във Ваклиново плашат джигити с чучело на пътен полицай (снимка)

  • 22 август 2018 16:56

  • 3473
  • 1
Във Ваклиново плашат джигити с чучело на пътен полицай (снимка)
© Булфото (архив)

Чучела с униформа на пътни полицаи и палки пазят жителите на селата ни от джигити на пътя. Катаджията Пешо е на пост на главната улица във видинското село Протопопинци.

„Определено има ефект. Улицата е с нов асфалт и повечето шофьори засилиха скоростта през центъра на селото. Сега обаче се плашат и намаляват“, разказва кметът на селото Ваньо Боянов пред Дарик. Неговият колега от село Ваклиново край Шабла Орлин Петков също е сложил чучело катаджия. Хората са толкова доволни, че събират части и за втори куклен катаджия за другия край на селото.

Катаджията Пешо не само пази от висока скорост видинското село, но и привлича туристи, които се снимат с него. Това разказа кметът Ваньо Боянов: "Сложих го на главната улица. Тя е асфалтирана, хубав прав път, който минава през селото. Повече от 1 км е прав участък и предразполага движението с по-висока скорост от разрешеното. Има ефект. Първоначално дори се стъписаха и караха с около 20 км, съвсем бавно минаваха. Пешо сме го кръстили. Дадоха ми идея да взема манекенка и да я наглася, за да си има колежка, да не е самотен".

Кадър Нова ТВ

В село Ваклиново край Шабла също са доволни от чучелото си. „Инвестицията за един такъв катаджия е около 10 лева“, разказа кметът Орлин Петков. "От шперплат го изрязват, залепят снимка и в профил като я гледа човек, по поска на движението като идва, наподобява на катаджия. Видяхме, че има ефект, даже хората от селото първоначално се стряскаха. И друг катаджия ще сложим от северната страна на селото. Намерихме стара милиционерска униформа, сега трябва една жълта жилетка. Най-важни са главата и шапката. Глава ще вземем от една стара медицинска топка от физкултурния салон на селото и ни остава само полицейска шапка".

Всяка инициатива, която насочва вниманието на водачите към пътя е добре дошла, обясни за Дарик бившият шеф на КАТ и експерт по пътна безопасност Алекси Кесяков: "По пътищата има опасности и ако може да си съберат вниманието и да погледнат по-сериозно пътя пред тях, е положително. Преди време имаше пластмасови катаджийски автомобили. По света се използват най-различни средства, за да може да се привлече вниманието на участниците в движението".

Хората от близките села се шегуват, че чучелото със сигурност не е корумпирано.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3473 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.22 | 17:26

1
Че те в цяла Бг са чучела. Затова и толкова смъртни случаи има на пътя.

Добави коментар

Водещи новини