НЗОК и здравното министерство поделили 9,3 млн. лв. бонуси

  • 15 февруари 2012 07:06

  • 3196
  • 3
НЗОК и здравното министерство поделили 9,3 млн. лв. бонуси
©

Над 9,3 милиона лева са раздадени в Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса под формата на бонуси за изминалата 2011 г.

Това сочи официална справка на министър Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование, изискана от СДС по реда на парламентарния контрол. Числата изнесе депутатът д-р Ваньо Шарков, информира "24 часа".

Само в министерството служителите са стимулирани с 5 236 618 лв. Уточнява се, че това прави средно по 339 лв. на човек при общо 15 451 служители.

“Ако един човек яде свинско, а друг яде зеле, средностатистически двамата свинско със зеле ли ядат”, ядоса се от обобщените данни Шарков.

Малко над 4 млн. лв. пък са раздадените допълнителни пари над заплатата в НЗОК. Там работят 2700 души, следователно средният бонус на човек за м.г. е бил 1520 лв. Половината пари са от глоби (на болници, общопрактикуващи лекари), а другата е от икономии.

Само още три министерства са посочили сумите, с които служителите им са били награждавани. А единствено във военното такива не са били раздавани.

В просветното те възлизат на 43 081 лв. и са изплащани на тримесечие. 394 312 лв. пък са били изплатени над редовните заплати в правосъдното ведомство. Министър Диана Ковачева е уточнила, че за нея работят 256 чиновници.

Единствен външният министър Николай Младенов е отговорил пълно на сините. Той е предоставил подробна справка за изплатените бонуси по длъжности. Те възлизат на 516 472 лв. и в общия случай не надхвърлят 1000 лв. за един служител.

Всички останали министри са отказали да дадат подобна разбивка, като са оправдали това със Закона за защита на личните данни. Обяснението е, че паричните стимули са част от нетните възнаграждения на служителите, а финансовото им състояние попада под защитата на този закон.

В еднотипни отговори министрите обясняват, че раздават парични награди и материални стимули за постигнати високи резултати и за образцово изпълнение на задълженията въз основа на редица нормативни актове.

Няма отговори от МВР и министерството на земеделието.

“Щом са заслужени, защо са тайна”, питат обаче от СДС. Те настояват премиерът Бойко Борисов да отговори адекватни ли са тези бонуси насред криза.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3196 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2012.02.29 | 21:58

3
И за народа оставили среден пръст
Гочо

2012.02.29 | 21:58

2
Без коментар тук, но така или иначе миналата година не съм им дал и лев за осигуровки, които имал и дал да им търси сметка на тези льохмани.
Васко

2012.02.29 | 21:58

1
Браво!!!!!!! никакви осигурпвки никакви данъци!!!Плащаш и нямаш право на направление........Те и тия са като ония.......Гарван гарвана око не вади.........Затова няма осъдени за злоупотреби!!!!Само топката се подмята кой виновен и кой не.........А през това време крадът като РАПРАНИ........То пък и това правителство излезна пълно лайно.Плевнелиев казва заслужават сега премиера казва не заслужават.........И милионите изтичат а вилите по морето се увеличават ЦИРК голям

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини