Страхил Делийски: Сенчестото финансиране на партиите продължава да е в основата на бг политиката

  • 08 август 2018 12:38

  • 1938
  • 1
Страхил Делийски: Сенчестото финансиране на партиите продължава да е в основата на бг политиката
© личен архив

Това коментира в интервю пред „Новини.бг” политологът Страхил Делийски. Той е преподавател в Софийския университет.

 

- Г-н Делийски, скандалите продължават и след приключването на политическия сезон. Илюстрация за какво е ареста на двама представители – на БСП и ДПС, в акция срещу издирван от властите човек?

- Това е само един видим аспект от нещо, което отдавна не е тайна или скрита характеристика на българския политически процес. Става въпрос за изключително стабилната симбиоза между политика, бизнес и сенчести структури. Те са доминиращи в българската политика, въпреки че формално споделяме демократичен режим, в който политиката се прави публично, политиците зависят от избирателите и т.н. Но отдавна тук имаме мафиотско-олигархична зависимост на политическия процес. Това, което се случи, едва ли е изненада за някого –  вероятно става въпрос за преразпредление на бизнеси и някой от общия модел изгоря.

- Отново изплува старата тревожна тенденция – защо имаме законови ограничения за даренията, като на практика се оказва, че не могат да се докажат, а БСП отрича да има „черна каса”?

- Отваряме един изключително тежък проблем на българската демокрация. Той е за финансирането на политическите партии, което се дъвче от години, но няма решение. Този тип сенчести механизми – мъгляво финансиране, безпринципност в отчитането му и т.н. позволяват и дават възможност за сенчеста връзка, която е в основата на политиката. Така че е важно от време на време да се случват подобни скандали, за да не забравяме на пръв поглед изглеждащите дребни детайли, но фактически като ги съберем в една голяма картина, тя се получава некрасива за бг демокрацията.

- Кое от събитията през изтеклия политически сезон е най-важно за живота на хората у нас?

- Естествено акцента е в нашето европредседателство. То мина нормално и администрацията ни се справи чудесно. Поставянето на темата за Западните Балкани е много важна. Но се надявам да се доразвие като се акцентира на дневен ред в близките месеци и въпросът за олигархилизирането на управлението на на някои държави от Западните Балкани. Смятам, че, ако този разговор не се случи, то означава, че знака на Брюксел към нашите държави не е много сериозен.

- Бихте ли направил кратка характеристика на основните парламентарни структури през този сезон?

- При ГЕРБ няма изненади – управляваща партия с предвидимо, стабилно и устойчиво поведение, върши си работата. Опозицията пробва да се държи като алтернатива на управлението. БСП поне на декларативно равнище обявява, че има намерения за властта и ще прави различни неща с нея, изразени във визията им. Но сериозната политическа алтернатива не може да се случи само на декларативно равнище. Тя е комбинация от влиянието на комплексни фактори – имиджови, свързани с програмни идеи, с характеристики на отделните й представители и дейността  им всеки ден. Соцпартията трябва да направи сериозно усилие, което да разсее усещането, че силните й хора действат хаотично и непремерено. Те трябва да имат смислени отговори на доста въпроси, които ще бъдат задавани на всеки, който иска да вземе властта – за миналото, за кадрите и т.н. ДПС  пък стои на тъча и чака удобна дълга топка. Те се конфронтират с патриотите, но внимават с ГЕРБ.

- А патриотите, които цял сезон аха да се разделят...

- При тях е най-забавно. И тъжно. Да оставим на страна личностните им характеристики и да вземем начина, по който те си общуват и разговарят с гражданите - той е обиден. Не само като стилистика, но и като смисъл. Защото, ако приемем, че стилистиката е резултат от познанието и интелекта на човек, то съдържанието и посланията им са въпрос на политически светоглед. Те действат ден за ден, с фойерверки и най-вече така, че да се харесват на властта. Марешки пък още чака своя звезден миг.

- Какво да очакваме в новия политически сезон?

- Един от възможните сценарии е Марешки да дочака своя звезден миг, но това изцяло зависи от премиера. Той може да реши да преформатира управляващото мнозинство като замени патриотите с "Воля". Това със сигурност стои в главите на политическите технолози, но ще се реши от самия Борисов, както вече казах. Основания за предсрочни избори засега няма, а и те също са функция на премиера.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1938 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.08 | 13:31

1
СЕНЧЕСТОТО ФИНАНСИРАНЕ Е ОСНОВНО ЗА СТРАХИЛ ДЕЛИЙСКИ

Добави коментар

Водещи новини