Поморие два дни без вода

  • 06 август 2018 09:35

  • 1625
  • 0
Поморие два дни без вода
© Булфото (архив)

Туристи и хотелиери останаха на сухо, без капка вода в разгара на сезона. Чешмите в целия курорт пресъхнаха рано сутринта в събота и два дни местни и гости са в тотална истерия. Причината е тежка авария по главния водопровод, който снабдява курорта. Втори ден аварийни екипи на "ВиК" Бургас работят денонощно за отстраняване на повредата, но без никакъв резултат. Става въпрос за авария и пробив на тръбата в района на близкото село Лъка, пише "Монитор".

Безводието изнерви туристите и много от тях предпочетоха да стегнат багажа си и да избягат в друг курорт. Други, които са предплатили ваканцията си, настояват да получат солидно обезщетение.

"Положението е трагично, кошмарът е пълен. Градът се пука по шевовете, а туристите не могат да се изкъпят след плаж вече два дни. Не могат ръцете да си измият. Караме я на мокри кърпички и поливане с менчета от туби с минерална вода. За тоалетните да не говорим, че става страшно и срамно. Прави са хората да търсят обезщетение, ама ние как ще плащаме", гневят се хотелиери. Някои от тях са имали резервоари със запаси питейна вода, които обаче свършили още първия ден. Други са мъкнели бидони с вода, за да осигурят поне донякъде нуждите на гостите си, колкото за санитарните възли.

Заради внезапния "сух режим" заведенията едва кретат, но има и такива, които директно са хлопнали кепенци. На крайбрежната алея всички капани работят, но предлагат само бутилирани напитки, сандвичи с колбаси и риба на скара. Други пък предлагат само консерви, сервирани в пластмасови тарелки. "Нито салата можем да приготвим, нито готвени манджи, защото после не можем да измием съдовете. Кафето го правим с минерална вода и го сервираме в пластмасови чаши. Търпим огромни загуби в разгара на сезона", оплакват се и кръчмарите. Според местните жители кризата с водата заплашва да провали туристическия сезон.

"От събота сутринта, когато спря водата, все едно сме в индиански лагер. Не можем да се изкъпем, а в тези жеги хигиената си е голям проблем. Не можем и да готвим, ядем само сирене, кашкавал и колбаси. Иначе не можем да си измием съдовете и тотално ще се вмиришем", разясни ситуацията 66-годишната Ива Ненчева. Повечето от местните жители мъкнат с колите си туби с вода от близките села, които са на собствени водоизточници, за да осигурят хигиената в тоалетните.

"Проблемът е много сериозен, извиняваме се на всички туристи за причиненото неудобство. Имам уверението, че всеки момент аварията ще бъде окончателно отстранена", коментира кметът на Поморие Иван Алексиев, който лично следи ремонтните работи на място край село Лъка.

"Аварийната група работи. Водата ще бъде пусната след отстраняване на аварията, което се очаква да стане късно след обяд", потвърдиха от ВиК.

Последвайте канала на

Novini.bg
1625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини