Защо ВСС си търси „калинки”?!

  • 03 август 2018 12:26

  • 2330
  • 1
Защо ВСС си търси „калинки”?!
© булфото/архив/

След няма и месец откакто Висшият съдебен съвет (ВСС) заяви, че ще си купува луксозни лимузини за над 2 млн.лв., сега съветът обяви обществена поръчка за консултантски услуги за подобряване на съдебната карта, т.е. търси мнение колко да бъде броят на съдилищата и прокуратурите в страната. „Прогнозната цена на търга е близо половин милион”, съобщи "Дневник".

Меко казано тази информация е странна, защото човек би рекъл, че кадровиците на системата, които по същество са висши чиновници, получаващи мнооого добри заплати от бюджета, не я познават добре и затова се нуждаят от разузнавачи, които да ги ориентират.

За да не сме голословни, да посочим възнагражденията на тези служители:

Брутната заплата на върховните магистрати минава границата от четири хиляди лева (4023 лв). Апелативните магистрати ще получават около 3400 лева, окръжните - 3030 лв, а районните съдии и прокурори в София – около 2360 лева.

Това обаче не са целите заплати на магистратите в страната. Те получават и добавка за магистратски стаж, която е 2% върху заплатата за всяка прослужена година. Добавката не може да надвишава 40%. Получават се и допълнителни пари за ранг. Така брутната заплатата на върховен съдия с 20-годишен стаж става малко под 6000 лева.

Вероятно точно тук е важно да припомним и печалноизвестният факт, че година след година основните критики на ЕК към България са по повод на лошата работа и неефективността на правосъдната система. И сигурно са прави събратята ни от съюза, щом и от ВСС се нуждаят от външни мнения за съдебната карта. Срещу много пари, разбира се.

„В описанието на търга е заложено, че договорът за изпълнение ще включва преглед на практиката на страните в ЕС; организиране на две посещения за обмен на добри практики; анализ на състоянието на съдилищата и прокуратурите; изготвяне на детайлни доклади по места за реорганизация и/или обединяване на съдебни структури. Освен това изпълнителят ще трябва да представи предложения за подобряване на съдебната карта и да изготви пакет от идеи за законодателни промени за въвеждане на оптимизирана съдебна карта”, пише още в информацията.

Да се чуди човек за какво точно вземат огромни заплати във ВСС щом не познават добре демографията на съдилищата и прокуратурите в страната, още повече, че в състава на този висш орган са предимно съдии. И как така в средата на миналия месец същите магистрати взеха сами, без помощта на скъпо платени съветници, решението догодина да закрият над 10 районни прокуратури! Прозира двоен аршин в работата на „тяхна чест” – веднъж са наясно, че някои структури не работят ефективно и ги ликвидират, а друг път се нуждаят от експерти и съветници за съставянето на съдебната карта.

Всичко това припомня за наскоро разгорелия се скандал в транспортното ведомство. 378 000 лв. бе сумата, с която Институтът за изследване на населението и човека при БАН (ИИНЧ-БАН) на проф. Антоанета Христова усвоява по поръчката на Министерството на транспорта за изработване на чисто нови тестове за психологическа годност на професионалните шофьори.

Сега ВСС, който иначе е легитимен орган, нагледно показва форма на сваляне на отговорност от плещите си. И прехвърлянето й върху гърба на някакви анонимни експерти. Които уж щели да са независими.

Е, колко пък да са независими и от кого като им се плаща от някого?!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2330 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.03 | 17:08

1
Г-ца/жа Делийска, половин милион е предостатъчен повод да се организира „обществена поръчка“, защото „тяхната чест” имат освен чест и приятели и ортаци, а същите искат и те да папкат.


Ами ако им притрябват за решаване на някой „заплетен“ казус?


Сега ВСС нагледно показва форма на сваляне на отговорност от плещите си. И прехвърлянето(подчертавам - заедно с минимум половин милион, пари на данъкоплатеца) й върху гърба на някакви „анонимни“ експерти!
Найс а!

Добави коментар

Водещи новини