Строят експресно завода за боклук

  • 14 февруари 2012 06:02

  • 1374
  • 0
Строят експресно завода за боклук
© Булфото

Заводът за преработване на боклука в столицата ще трябва да бъде проектиран и построен само за 580 дни. Изискването за реализация на проекта за 19 месеца е заложено в документите за новата процедура по избор на изпълнител, която кметството обяви.

В първия търг условието към строителя бе да проектира и вдигне комбината за преработка на отпадъци за срок от 23 месеца, което е със 150 дни повече от сегашното изискване.

След това фирмата изпълнител ще има 1 година, за да тества съоръжението и да го пусне в експлоатация, обясниха от „Московска” 33. На практика заводът може да заработи най-рано през пролетта на 2015 г.

Това ще стане само ако строителството започне през септември т.г., което е възможно, ако няма обжалвания на търга. В противен случай изпълнението на проекта ще се забави.

Кандидатите могат да подават офертите си до 29 март, обясниха от кметството. На първо място се очаква да бъде класирана фирмата, която е заложила най-ниска цена на проектиране и изпълнение.

Според експертите в общината сумата трябва да е най-малко 500 000 лв. по-ниска от предложената при първия търг. Индикативната цена за проектиране и строеж на завода е 208,3 млн. лева, докато офертата на избрания през 2010 г. изпълнител - „Хут-Станилов”, бе 208,8 млн.

Първият търг за завода бе прекратен, тъй като Брюксел разкритикува проекта като много скъп. Става въпрос обаче за експлоатационните разходи, тъй като първоначално общината планираше RDF брикетите от боклука да се горят в циментовите заводи. Новият изпълнител ще трябва да направи проекта така, че това да става в „Топлофикация-София” и така ще се спестят пари за транспорт.

Очаква се в новия завод да бъде произвеждано повече RDF гориво. Планира се от боклука да се правят 154 хил. тона въглища годишно, което е с 26 хил. тона повече от заложените в първия проект. За сметка на това обаче трябва да бъде намалено количеството на депонираните отпадъци.

Последвайте канала на

1374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини