Работодателите с декларация в подкрепа на поправките в Закона за приватизация (снимка)

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати писмо до председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на заради приетия на 18 юли 2018 година Закон за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, внесен от група народни представители.

„В предходните и заключителни разпоредби на закона се правят незначителни като обем, но важни и изключително навременни изменения и допълнения на Закона за енергетиката. С тях, предвид новите правила за търговия на свободния пазар на електроенергия, се предотвратява вероятното преустановяване на дейност на значителен брой търговци на електроенергия и оттам – опасността от картелиране (вместо допълнително либерализиране) на пазара. От решаващо значение е поправките да влязат в сила преди лятната ваканция на парламента.

Със същия закон е внесена поправка на ЗПСПК, с която се предвижда специфичните задължения при приватизация да н е могат да бъдат6 вменявани на купувача за повече от 5 години, като изрично се изключват от това ограничение задълженията за запазване предмета на дейност, седалището, инвестициите и трудовата заетост. Именно тази поправка предизвиква значителен обществен интерес“, се казва още в писмото на АОБР.

Затова АОБР призовава институциите, когато планират своите действия и взимат съответните решения във връзка с влизането в сила на въпросния закон, да се съобразяват с необходимостта поправките в закона за енергетиката да влязат в сила час по-скоро „Противното би изложило на сериозен риск повечето търговци на електроенергия за прекратяване на дейността им с всички вредни последици от това за пазара на електроенергия, на който се търгува 70% от потребяваната електроенергия у нас“, казват още от Асоциацията.

Спорт

още

Коментари

  1. 2018.07.23 | 16:02

    Питам, ако само се купува а не търгува какво ще стане?

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?