Променят правилата за кандидатстване за общинско жилище

  • 20 юли 2018 10:19

  • 8776
  • 0
Променят правилата за кандидатстване за общинско жилище
© Булфото (архив)

Нови условия при кандидатстването и настаняването в общинско жилище предвиждат промени в Наредбата за общинските жилища, които предлага в докладна до Общинския съвет зам.-кметът Валентин Велчев. Част от измененията в Наредбата са свързани с въвеждането на депозит при наемането на общинско жилище, съобщават от пресцентъра на кмета Дарин Димитров.

Целта е чрез измененията в Наредбата да бъде въведен по-ефективен и качествен контрол върху наемателите на общински жилищни имоти.

Депозитът ще бъде в размер на три месечни наема, но не по-малко от 60 лв. Сумата ще остава като гаранция по изпълнение на договора за наем. При прекратяване му ще бъде връщана, ако няма неплатени разходи, свързани с ползването на имота.
От 1 на 3 години се увеличава периодът, в който кандидатите за общинско жилище трябва да са имали адресна регистрация на територията на община Търговище. Въвежда се и изискването поне един от членовете на настаненото в общинско жилище семейство/домакинство да има българско гражданство.

Желаещите да ползват общински жилищни имоти не трябва да притежават и жилище, вила или идеални части от такива на територията на общината. Те не трябва и да са прехвърляли имоти на други лица и да са правили отказ от наследство през последните 10 години. За общинско жилище не могат да кандидатстват и граждани, които притежават движимо и недвижимо имущество и парични средства по влогове на обща стойност над 10 000 лв. Кандидатите не бива да имат и задължения към общинския бюджет.

Общинския съвет ще се произнесе по предложението на предстоящото на 27 юли заседание.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
8776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини