В Ловеч отбелязаха 181 години от рождението на Васил Левски

  • 18 юли 2018 20:39

  • 12846
  • 0
В Ловеч отбелязаха 181 години от рождението на Васил Левски
© Булфото (архив)

С гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в Ловеч отбелязаха 181 години от рождението му.

"Ние сме в подножието на най-величествения, най-големия паметник на Апостола у нас. Той е построен в далечната 1964 г. Колко много събития изминаха от тогава, колко много власти се смениха, колко се разшири нашият обществен хоризонт. Но Левски е тук и не би могло да бъде другояче, защото е един от стожерите на нашата държавност", каза в словото си кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, цитирана от БТА.

По думите й Васил Левски е революционер, но той е и патриот и политик, със своето демократично поведение, със своето европейско мислене, неподражаем организатор, вдъхновител и същевременно светец, мъченик в душите на нас, българите. "В различните периоди на неговия живот, различни черти на характера му са били извеждани на преден план и са ставали актуални. Представата за Левски не е нещо застинало, не е икона или мумия, тя е нещо което се развива, задълбочава, обогатява, разширява", добави кметът.

Ловчанският митрополит Гавриил, който по-рано днес отслужи панихида за Апостола в храм "Успение Богородично", каза, че не трябва да забравяме, че Левски е бил истински българин благодарение на това, че е вярвал в Господа. Станал е монах, за да служи на Бога и на хората и е отдал своя живот, защото е искал да изпълни Божията заповед, че няма по-голяма любов от тази да отдадеш своя живот за свои приятели, добави митрополит Гавриил.

На отбелязването на годишнината присъстваха още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, народният представител Милко Недялков, заместник-областният управител Илиян Тодоров и други гости и граждани. Те поднесоха венци и цветя на признателност пред паметника на Апостола. На площад "Тодор Кирков" в кв. "Вароша" концерт-спектакъл изнесе трупата за съвременно и традиционно фолклорно изкуство "Танца на вятъра" - Стара Загора.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
12846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини