Кметът на община Царево: Лято 2018 е в съвсем ново измерение

  • 18 юли 2018 18:22

  • 12663
  • 2
Кметът на община Царево: Лято 2018 е в съвсем ново измерение
©

Какъв е животът в малък град, на брега на морето и има ли бъдеще в България културният туризъм. Отговорите на тези и други въпроси може да разберете в интервюто на кмета на община Царево инж. Георги Лапчев, за Novini.bg.

Здравейте, г-н Лапчев, лятото е тук от месец, туристическият сезон на морето е открит. Какво ново очаква община Царево през лято 2018?

Лято 2018 е в съвсем ново измерение. Пъзелът, наречен същинско Южно Черноморие започва да се подрежда и всички онези инициативи, които са поети придобиват реални размери. Чисто ново площадно пространство,
зони за отдих, алеи, паркове, зони за забавление, които обособихме ще радват жителите и гостите на най-южната и дълга плажна ивица в България – тази на територията на община Царево.

Смятате ли, че културният туризъм има бъдеще в България? Възможно ли е освен заради плажа , хората да идват на море, за да посетят културно събитие или фестивал?

Да, категорично. За това и културният календар на Община Царево се надгражда с всяка година и става все по-цветен. Случват се все повече изложби на майстори в изобразителното изкуство, които представят своята работа, а жителите и гостите на общината имат възможност да станат част от тази творческа аура. В тази връзка, преди три години, седейки в една от градските алеи в град Царево в компанията на г-н Димитър Тодоранов и разговаряйки, се роди идеята за фестивал на изкуствата, който решихме да наречем Арт Поток. За щастие въпросната идея се превърна в реалност и симбиозата, която се роди между Община Царево и Hacienda Beach развива своя потенциал всяка година. Този проект увлича много хора и е на път да се превърне в едно от основните културни събития по Южното Черноморие.

Вие сте един от малкото кметове у нас, които наистина имат компетенцията да беседват на експертно ниво с екоорганизациите – имате магистърска степен по „Горско стопанство“ и 10-годишен опит като лесовъд в общината. Къде според Вас е основният проблем между хората, които казват „Застроихме хубавото ни Черноморие!“ и тези, които призовават: „Имам собствен имот край морето – искам да го използвам.“ ? Кое е това, което обикновеният зрител на сутрешните блокове не разбира и не знае по казуса?

Хората, живеещи тук не асоциират морето единствено с ваканция и почивка, това е което се пропуска често. Освен през лятото нашите жилища и места за пребиваване, остават и през другите три сеозна и ние продължаваме да живеем тук, безспорно имаме по-бистър и прагматичен поглед над територията. Няма жител на община Царево, който да има желание да презастрои която и да е част на територията, която обитава. Това, което желаем е - да се развиваме по законен и природосъобразен
начин, тази цел не изключва използването на частните имоти, които споменавате.

Защо е толкова важно община Царево да има ОУП? Как ще помогне това на обикновените жители и туристи?

На практика, за правилното развитие, на което и да е общество, от изключителна важност е наличието на конкретни и ясни правила и установен ред. ОУП не представлява просто правила, в които да влезе разширяването на града или селата. ОУП е политика, виждане за това как да се развива общината в следващите петдесет години, за това какви да бъдат насоките за малкия бизнес, образованието, здравеопазването и
туризма. Ще даде конкретика и ще регламентира начина, по който това да се случи и съответно да бъде от полза на жителите и гостите, които реално са най-важни.

Казвате, че сте влюбен в Царево, щом паркирате колата си в София и отворите прозореца, веднага усещате привилегията да живеете в малък град с чист и прохладен морски въздух. Какъв е животът в
малкия град на брега на морето? Защо младите хора да останат в Царево, а да не избират Терминал 2?

Живял съм в София цели десет години, това е един прекрасен град, който предлага огромни възможности за развитие и директна връзка с всичко иновативно и актуално, което се случва. Но само човек, който е преживявал многократно красотата и природните дадености, във всички сезони на приветливата югоизточна територия, каквато е тази на община Царево, би могъл да усети нейната гостоприемност и стил на живот. В последните няколко години тукашният облик се подобрява, а възможностите за успешна професионална реализация се увеличават. Терминал 2 е изход, но на къде? Много от хората преминаващи през него, всъщност мечтаят да се върнат, но не го правят от постоянно извираща надежда, че нещо ще се превърне в по-добро. Все по-тежък смисъл придобива поговорката „Камакът си тежи най-добре на мястото!“ Считам, че еуфорията по емигриране е приключила и все повече хора предпочитат да положат усилията и енергията си именно тук, където свободно могат да претендират, че са у дома.

И за финал – кои са моментите, в които си казвате – Много е трудно, но ще го направя! ?

Такъв момент преживявам почти всекидневно, във връзка с хора, общество, проект, инфраструктура, разбира се, това е нормално. Това са трудности, трудностите са, за да бъдат преодолявани, без тях няма развитие. Опитът
ми показва, че крайният резултат като красива алея, обновена визия на крайбрежен парк, игрище за петанг, осветена улица или каквото и да е благоустройство на градска или селска среда не се постига лесно.
Решенията са трудни, а позицията, която заемам вече седем години е натоварена с особени отговорности, но удивлетворението от добре свършена работа винаги компенсира.

Последвайте канала на

Novini.bg
12663 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.07.18 | 22:10

2
Този безпринципен човек, изобщо не ни го давайте за пример....Това е нагло, безнравствено същество, което рано или късно ще си получи със задна дата, всички сторени злини.

2018.07.18 | 18:33

1
А някакви грижи ще се полагат ли към плажовете? Нестинарка беше уникален плаж. "БЕШЕ"...

Добави коментар

Водещи новини