Евростат с нови данни как се развива строителния сектор у нас и в целия ЕС

  • 18 юли 2018 13:43

  • 888
  • 0
Евростат с нови данни как се развива строителния сектор у нас и в целия ЕС
© Pixabay

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се повиши през май за втори пореден месец, като единствено строителството в рамките на България и Франция отбеляза спад, показват последни данни на Евростат.

Строителството в ЕС се разшири през май с 0,3% спрямо април, когато нарасна с 1,4%, докато строителството в еврозоната се повиши с цели 1,2% след малко по-скромен растеж с 0,8% месец по-рано. Това представлява второто поредно подобрение на строителното в еврозоната и в целия ЕС за пръв път от началото на годината, информира БНР.

На годишна база растежът в строителния сектор на еврозоната се ускори през май до 1,8% от 1,2% през април, докато в рамките на целия ЕС беше отчетено повишение с цели 2,6% след растеж с 1,5% месец по-рано.

През май най-солиден строителен растеж на месечна база беше отчетен в Унгария (скок с 6,0%), следвана от Словения (повишение с 3,4%), Чешката република (с 3,1%) и Германия (с 3,1%), докато най-солиден спад беше регистриран в Словакия (понижение с 6,0%) и Франция (с 3,4%). Отчетлив лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Словения (ръст с цели 30,3%), следвана от Полша (с 23,35) и Унгария (с 15,2%), като в същото време влошаване на строителството се наблюдава единствено във Франция (спад с 4,15) и България (понижение с 0,4%).

Според същото проучване на Евростат, строителството в България се повиши през май с 0,7% спрямо април, когато също нарасна със същото темпо, като по този показател България изостава от осреднените данни за ЕС.

На годишна база строителното производство в България пък се понижи с 0,4% след повишение с 0,5% през април, като това представлява влошаване на строителството в нашата страна за втори от последните три месеца. И в този случай данните за нашата страна са доста по-слаби от средните за Европейския съюз.

Последвайте канала на

Десислава Станева
888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини