Порожанов отново потвърди: Обезщетенията за фермерите абсолютно покриват стойността на евтаназираните животни

  • 17 юли 2018 19:39

  • 3430
  • 1
Порожанов отново потвърди: Обезщетенията за фермерите абсолютно покриват стойността на евтаназираните животни
©

Няма нарушение на закона по отношение на издаването на заповедите на Българската агенция за безопасност на храните за наличие на огнища на чума по дребните преживни животни и тяхното изолиране.

Това каза на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в след заседание на Консултативния съвет по животновъдство. Той заяви, че обезщетенията на засегнатите стопани абсолютно покриват стойността на евтаназираните животни. Оценката е по 190 лв. за един брой овца и коза, а за животните под селекционен контрол е средно 250 лева и достига до 327 лева. Субсидията за обвързана подкрепа до 83 лв. на животно и преходната национална помощ от около 43 лв. също ще бъдат изплатени този месец, каза Порожанов. В четвъртък в общинските служби служители на МЗХГ ще бъдат по места, за да могат да подписват договорите за тези помощи при условията на форсмажорни обстоятелства. На малките стопани с до 150 животни ще изчистим дворовете - измиване и дезинфекция, за да могат при вдигане на картината да населят бързо стопанствата си, посочи министърът.

"И в момента да тръгнете да купувате, няма цена по-висока от тази, която им даваме, така че по никакъв начин не споделям претенциите им". Това коментира министър Порожанов в отговор на заявеното по-рано пред журналисти от страна на ръководителя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България Симеон Караколев, че тези пари не ги удовлетворяват и утре ще протестират през МЗХГ. Според него причината да дойдат да изливат млякото си утре е не само проблемът с чумата, но и лошата политика като цяло на министерството спрямо животновъдите и нуждата от увеличаване като цяло на субсидиите.

Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателите в България, каза, че в момента цената на една овца и коза е около 150 лева. Протестиращите искат по "де минимис" 20 лв. за животно в цялата страна, вместо предлаганите 7 лв., което е нереалистично и непостижимо, заради недостиг в бюджета, поясни още министърът. Другото искане на асоцацията е стопаниите, които не са успели да получат обвързано подпомагане, заради отменения член 23 от Наредба 3 за директните плащания, да получат парите си. "За тази година, на момента не можем да променим условията, защото условията по наредбата са нотифицирани за две години", обясни Порожанов. "Убеден съм, че не им е толкова спонтанен протестът", коментира още земеделският министър. Що се отнася до исканата оставка на ресорния му заместник д-р Цветан Димитров министър Порожанов каза, че с това няма да се решат проблемите на животновъдството. Не е нужно да подавам и своята оставка, каза той.

Д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз подчерта, че чумата по дребните преживни животи е непознато у нас до момента заболяване и е постижение на ветеринарните ни лекари, че са го открили. По думите му не трябва да има съмнение по това дали заболяването съществува. Д-р Цветков каза, че в момента има проблем с преноса на животни от местата с огнища към други територии на страната.

Последвайте канала на

БТА
3430 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.17 | 23:09

1
Какво казва Порожанов разбрах, но чакам да чуя и мнението на засегнатите овчари!

Добави коментар

Водещи новини