Животновъди блокираха за кратко главния път София - Варна (снимки)

  • 13 юли 2018 13:29

  • 3513
  • 0
Животновъди блокираха за кратко главния път София - Варна (снимки)
© Булфото

Животновъди протестираха на главен път София - Варна в района на великотърновското село Шереметя.

Те приеха декларация до министър-председателя Бойко Борисов и затвориха пътя за кратко, за да бъдат чути исканията им за увеличаване на минималната помощ за овцевъди и козевъди, за компенсации от действието на наредбата за директните плащания и за оставката на служители от МЗХГ. В декларацията се посочва, че пренебрежителното отношение към сектора "води до бавна и сигурна смърт за българското овцевъдство и козевъдство".

Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, помощта "de minimis" за глава животно от 7 лева е равностойността на една бала люцерна, която стига за храна на овцете за два дена. Той припомни, че през 2008 година, минималната помощ е била 40 лева, и подчерта, че от бранша няма да променят искането си за минимум 20 лева помощ за отглеждано животно, а в районите с чума по овцете ставката за компенсациите не бива да бъде по-малка от 40 лева.

Караколев подчерта, че през следващата седмица протестът ще продължи пред Министерския съвет в София, а ако исканията не бъдат удовлетворени, ще се пристъпи към затваряне на границите. "Пазарът на мляко в момента е изкривен, защото фермерът, за да получи субсидията си от 70 или 80 лева трябва да докаже, не че е произвел, а че е продал млякото на изкупвачите", каза за БТА Караколев.

Овцевъдите смятат, че е крайно време да бъде очертана целенасочена държавна политика, която да стабилизира сектора и да възроди изконното българско овцевъдство и козевъдство. Според тях това трябва да е национална стратегия, а не "пожарни" действия, след обявяване на протести.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3513 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини