Галъп: 83% от българските младежи предпочитат да почиват в свободното си време

Как младите хора на Балканите използват свободното си време? Отговори дава мащабно проучване на фондация „Фридрих Еберт“ във всички страни на Балканите. В България изследването е осъществено от „Галъп интернешънъл“ сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години, съобщава БНТ.

Младежите от България и Македония са първенци на Балканите по почивка в свободното си време. И в двете държави 83% от анкетираните посочват този отговор на въпроса как използват свободното си време. Изследването показва, че във всяка една от балканските държави почивката е най-предпочитаната дейност сред младежите. Най-малко младежи, които разпускат в свободното си време, има Косово - 59%.

Въпреки че българските и македонските младежи почиват най-много, македонците са с най-високия процент на Балканите на младежи, които ползват свободното си време за личностно развитие - 17%. Докато по този показател младите хора у нас показват най-ниския резултат - 5%. Последното място тук делим с Албания. Опцията "личностно развитие" посочват между 12% и 17% във всички държави от бивша Югославия, с изключение на Косово - 7%. Румънските младежи, които развиват умения в свободното си време, са 15%.

Втората най-предпочитана дейност сред българите между 14 г. и 29 г. е "социализация". И тук Македония е на първо място – в 54% от отговорите социалното общуване фигурира като предпочитана в свободното време дейност. На другия полюс е Хърватия – с 29%.

Според анкетата 36% от младите у нас се занимават със спорт през свободното си време. Най-много време за спорт отделят словенските младежи - цели 57% от отговорите съдържат спортни дейности. Следват Черна гора (49%) и Сърбия (47%). На другия полюс е Косово – само 28% от младите там казват, че ползват свободното си време за спорт.

Запитаните са дали повече от един отговор, затова и процентите надхвърлят сто.

За какво използват интернет младите у нас?

89% от младите хора използват интернет за профилите си в социалните мрежи - Facebook, Instagram, Snapchat и Twitter. Комуникацията през Skype, Viber и Whatsapp е приоритет за 83%.

59% свалят музика от интернет. 30% от младите хора у нас играят игри онлайн, а близо 60% посочват, че използват мрежата, за да четат новини.

Сред младите в България картината е близка до общата за Балканите, но с по-ниско от средното за Балканите ниво на ползване на интернет за училище, работа или образование. 46% у нас твърдят, че често ползват интернет за такива дейности, при 56% средно за региона.

Сравнение с предходното изследване на фондация „Фридрих Еберт“ от 2014 г. показва, че за четири години у нас нарастват дяловете на ползващите интернет за работа и четене на новини. Преди 4 години 81% от младите в България са използвали интернет основно за достъп до социалните мрежи, 74% - за комуникация с приятели и роднини, 66% за търсене на информация, 38% за четене на новини, а 23% за работа.

Спорт

още

Коментари

  1. 2018.07.11 | 21:04

    83% джендъри!

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?