Почти 3 млн. лева са щетите по инфраструктурата от пороя в Мизия

  • 11 юли 2018 17:51

  • 2035
  • 1
Почти 3 млн. лева са щетите по инфраструктурата от пороя в Мизия
© Булфото (архив)

По първоначални оценки почти 3 млн. лева са нанесените щети в инфраструктурата в Мизия от природното бедствие, предизвикано от обилния дъжд в нощта на 10 юли. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е след среща с кмета на община Мизия Виолин Крушовенски.

Министърът посети града заедно с председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и областния управител на Враца Малина Николова, за да провери на място работата по отстраняване на последствията от природното бедствие.

Предстои да бъдат изготвени окончателни експертни оценки и да бъдат остойностени мерките за ликвидиране на последствията, уточни министър Нанков.

Той каза, че са набелязани няколко мерки за решаването на проблема с наводненията при поройни дъждове в Мизия. Едно от тях е да се възстанови и разшири дъждовната канализация по улица "Петко Банков". Улицата е най-сериозно засегната от пороя преди ден. Ще бъдат възстановени и другите разрушени улици, допълни регионалният министър, цитиран от БТА.

За финансирането на възстановителните работи ще се потърси помощ от междуведомствената комисия по бедствията от Министерския съвет, допълни той.

Обсъдена е възможността за изграждане на така наречения байпас на коритото на река Скът преди село Крушовица и Мизия, за да се реши проблемът и с наводненията, свързани с реката.

Министър Нанков посочи, че възстановителните работи по общинската инфраструктура ще започнат веднага след аварийното почистване от калните и каменни наноси. Той благодари на екипите на пожарната, на АЕЦ "Козлодуй", Областно пътно управление, които са започнали работа веднага след бедствието. Министърът допълни, че са прехвърлени и допълнителни екипи и техника от структури АПИ и пътноподдържащата фирма, веднага след като са почистени пътищата от републиканската мрежа.

Регионалният министър посочи, че е проверил и аварийно-възстановителните работи по язовир "Рогозен-1" в община Хайредин. Той заяви, че за съжаление част от извършеното по преливника на водоема е компрометирано от последните обилни валежи, но фирмата-изпълнител ще възстанови щетите за собствена сметка. Водоемът сега не застрашава населението по поречието на Скът. Водата, която прелива през преливника, е намаляла наполовина в сравнение с предходния ден и продължава на спада.

Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е припомни, че вече са в сила измененията на закона за водите, които позволяват общините да прехвърлят собствеността на рискови язовири, за които нямат финансова възможност да се грижат, на държавата. Според него, това е начин да бъде решен проблема с опасните язовири в община Борован, които са свързани в каскада с язовирите в община Хайредин. Министър Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е посети най-засегнатите улици в централната част на града, както и квартала около бившата железопътна гара. Кварталът бе засегнат както от пороя преди ден, така от голямото наводнение преди четири години.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2035 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.11 | 20:35

1
Цялата страна е в бедствено положение, но мутро-СДС-то крие истината.

Добави коментар

Водещи новини