Красимир Вълчев: Човешка грешка е причината за хаоса около класирането след VII клас (видео)

  • 11 юли 2018 15:23

  • 3090
  • 1
Красимир Вълчев: Човешка грешка е причината за хаоса около класирането след VII клас (видео)
© Novini.bg

Министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 коментира пред журналисти темата за свалените резултати от класирането след VII клас, предаде репортер на Novini.bg.

Той обясни, че не софтуерна, а човешка е грешката и заради това са били свалени временно резултатите, посочвайки, че такива грешки не са големи, но са значителни.

Министър Вълчев заяви, че ще настоява за строго и справедливо наказание за виновника.

,,Тези грешки създават негативен образ, зачерква усилията ни. Винаги има възможност от грешки, когато участва човешкият фактор. Грешките са статистически неизбежни, но е разбираемо да водят до напрежение сред родителите'', посочи министърът.

„Основната отговорност е на председателите на двете комисии по информационно осигуряване и областната комисия по класирането, както и на контролиращия ръководител- началникът на РУО“, коментира той. По думите му те ще понесат отговорност по закона за държавния служител.

„Ако ме питате за уволнение, не мога да предрешавам наказанията“, допълни министърът. Той уточни, че дисциплинарният съвет е този, който изслушва и предлага решението.

Той добави, че занапред ще бъде заложен на допълнителен контрол върху служителите, надявайки се по този начин да бъде повишена тяхната отговорност.

Министър Вълчев каза също така, че първите изпити по новите учебни програми ще бъдат през новата учебна година и поясни, че различното при тях ще бъде степента, чрез която ще бъдат придобивани новите знания.

,,Целта е да бъде включено критичното мислене на учениците, да се научат да извличат качествена информация, да се аргументират, да оценяват различни казуси'', обясни той.

Накрая Вълчев заяви, че квалификацията на педагогическите специалисти е една от важните политики, без която не можем да очакваме подобряване на образователните резултати. Той напомни, че квалификациите се финансират от бюджетите на училищата и детските градини, от Националната програма за квалификация и от средства от Европейския социален фонд.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3090 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Зара

2018.07.11 | 16:17

1
Едно класиране не могат да направят като хората, а имат самочувствие като че ли са най-компетентните

Добави коментар

Водещи новини