Ето как ще превърнат София в едно добро място за живот

Как протичат ремонтите в София, какви мерки предприема Столична община, за да бъден облекчен още повече трафикът и как ще се разшири метрото - тези и други актуални теми пред Novini.bg коментира зам. - кметът по транспорта в София Евгени Крусев.

Как протича ремонтът на трамвайното трасе на бул. „България“?

Ремонтните дейности по обекта стартираха преди седмица като там ще бъде ремонтиран релсовият път при кръстовището на бул. „Акад. И. Е. Гешов“. Вече са извършени всички демонтажни дейности и е предвидено да се продължи с полагането на новите трамвайни релси. Със завършването на тази част от булеварда целим цялостното трасе по бул. „България“ да бъде обновено и да осигурява по-бързото придвижване с градския транспорт.

Ще бъде ли приключен в рамките на обявения месец и половина срок?

Планирано е работата по обекта да приключи в рамките на обявения за това срок, като това ще се случи до средата на месец август.

Успява ли автобусът, който заменя трамвай 7 да поеме целия пътникопоток?

Стремим се да осигурим максимален комфорт на пътниците. По заместващата линия се движат общо 7 броя автобуси, като при двете крайни спирки от участъка са разположени резервни автобуси, които при забавяне на движението са в готовност да покрият маршрута. За целите на по-добрата свързаност на градския транспорт беше открита и временна спирка, чрез която може да се направи и директна връзка с метрото на НДК.

Има ли големи закъснения на автобуса заради тапите, които се образуват в пиковите часове?

Най-активните ремонтни дейности в града се извършват през летния сезон, заради намалелия трафик. Неизбежно обаче е образуването на задръствания, което води до закъснения на някои от движещите се автобуси. Апелираме за търпението на гражданите и се извиняваме за причинените неудобства. Държим на това хората да бъдат информирани своевременно за предстоящите промени в движението и се стараем да организираме и заместващи автобусни линии, където е възможно. След приключване на ремонтните дейности състоянието на трасето ще се подобри значително и големият трафик ще намалее.

Как протичат останалите ремонти в София?

С началото на месец юли освен ремонтните дейности по бул. „България“, започнаха и тези на бул. "Васил Левски" в отсечката между бул. "Цар Освободител" и ул. "Граф Игнатиев", където ще бъде направено преасфалтиране на износващия пласт и премахване на всички деформации по пътното платно.  Продължават ремонтите и по ул. "Граф Игнатиев" и за момента те се изпълняват в срок. На този етап там е напълно изградена подземната комуникация и се изпълнява изграждането на релсовия път и настилките.

Преди дни стартираха и ремонтите по проекта „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от Централна градска част в град София“ в така наречената Зона 4. По този проект ще бъдат изпълнени реконструкциите на градините „Кристал“, „Св. Климент Охридски“ и ще бъдат ремонтирани тротоарните настилки на ул. „Московска“.

Ремонтите по всички обекти се изпълняват в срок, като стриктно се следи за тяхното качествено изпълнение и добри резултати.

В София вече бе пуснат първият тестов хибриден автобус? Какви са ползите за един град, в който се движи подобен автобус? Каква е цената на един подобен автобус и същият брой пътници ли поема?

През изминалите дни пуснахме в движение първия хибриден автобус, като целта ни е след тестовия период да отчетем с точност ползите от този модел превозно средство. По предварителни данни разходът на гориво, който има хибридният автобус е два пъти по-малък в сравнение с дизеловия. Всичко това ще бъде проверено след провеждането на тестовете за движението му в градска среда. Цената на подобен хибриден автобус е приблизително 350 хил. лв., а капацитетът му е 100 места. След като имаме резултатите от направените тестове експертите ще решат дали е удачно закупуването на 20 броя хибридни автобуси за столицата.

Какви нови мерки ще предприеме Столична община за облекчаване на трафика в София?

Предприемаме различни мерки за облекчаването на трафика. В града работи Система за управление на трафика, чрез която се управляват динамично трафик потоците. Част от нея са на практика всички входящо-изходящи артерии на града, както и най-натоварените кръстовища, което гарантира високия ефект от работата на системата. Чрез нея сме намалили средното време за преминаване през кръстовищата регулирани със светофарни уредби с над 30%.

За бъдеще предвиждаме реализирането на редица проекти, с които ще може да се изнесе транзитният трафик от централната градска част.

Други предприети мерки по посока намаляването на трафика са разширението на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Монтевидео“, както и преасфалтирането на бул. „Христофор Колумб“. Всичко това ще допринесе за преодоляването на големи натрупвания от автомобилен трафик в участъците.

Смятате ли, че са нужни промени в наземния градски транспорт? Една от новите мерки на Столична община за по-бърз и удобен градски транспорт предвижда направата на обособени скоростни трасета за споделено движение между автобуси и трамваи.

Определено са нужни такива промени, точно затова въвеждаме и изграждането на обособени скоростни трасета за споделено движение между автобуси и трамваи. Първата локация, на която ще се наложи това нововъведение е „Константин Величков“ и бул. „Възкресение“, в участъка от пазара в Красна поляна до бул. „Сливница“. Следващата локация на която е предвидено изграждането на обособено трасе е бул.“ Мадрид“, където има споделено движение на трамваи и автобуси. С налагането на тези промени ще бъде осигурен един много по-надежден, бърз и удобен транспорт. По този начин ще се избегне и изчакването в задръствания, причинено от големия автомобилен трафик. Тепърва предстои да се анализират всички варианти за изграждане на възможно най-много такива трасета и нови бус ленти по позволяващите го локации. Тези мерки са само част от превръщането на градския транспорт в един независим и достъпен начин за придвижване в града.

Как протича строителството на третия лъч на метрото?

Изграждането на Линия 3 на метрото върви по график. В момента се изграждат 12 бр. метростанции и около 12 км тунели между тях. Строителството е разделено на два етапа.

Етап 1 (Хаджи Димитър-Орлов мост-Централна градска част-Красно село) се състои от 8 метростанции. Започна в началото на 2016 г, като към момента физическото изпълнение е около 70 %. Към него са включени и изграждането на ново депо за подвижния състав (на ул. „Житница“ – около 80 % физически изпълнение) и доставка на 20 нови метровлака, производство на „Сименс“ (като към момента 5 бр. са произведени, а първият е вече в София)

По-голямата част от тунелите на Етап 1 се изграждат с тунело-пробивна машина (щит). Към момента машината е прокопала повече от половината трасе и след като тръгна от ул. „Житница“ в кв. „Красно село“ вече се намира на метростанция „НДК 2“.

В участъците и станциите през които машината е вече преминала се работи по довършване на вътрешните конструкции и релсов път.

Очакваното приключване на проекта е есента на 2019 г.

Етап 2 (Красно село-Овча купел-Горна баня) се състои от 4 бр. метростанции и 4 км тунели. Строителството започна през лятото на 2017 г., като към момента физическото изпълнение е над 30 %. Срокът за завършване на строителството е януари 2020 г., като преди края на 2018 г. автомобилното движение по бул. „Президент Линкълн“ ще бъде възстановено.

Успоредно с изграждането на метрото при последната метростанция при кв. „Горна баня“ ще бъде изградена ж.п. спирка на линията София-Кулата са по-добра връзка на метрото с мрежата на НКЖИ.

Как ще се разшири метрото след третия лъч?

След приключването на строителството въпросните 12 км. с 12 метростанции от Линия 3 предстои доизграждане на линия 3 в посока североизток. От метростанцията на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Тодорини кукли“ (която се изгражда в момента) по Етап 3 са предвидени още 3 бр. метростанции по бул. „Владимир Вазов“ с 3 км. трасе.

Отделно от това към момента се изготвя идеен проект за Етап 4 - разклонение на Линия 3 при Военна академия към ж.к. „Гео Милев“, ж.к. „Слатина“, Арена „Армеец“ до бул. „Цариградско шосе“. Отклонението ще има 6 бр. метростанции и 6 км. дължина. Проектът ще се предложи за включване в следващия програмен период на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2021 – 2027 г., като прогнозният срок за реализирането му е 2025 г.

Предстои проектиране на отклонение на Линия 1 в ж.к. „Люлин“ след метростанция Люлин – 2 бр. нови метростанции по бул. „Царица Йоана“

В по-далечно бъдеще са предвидени и продължение на Линия 2 след метростанция „Витоша“ в южна посока, както и продължение на Линия 1 след метростанция „Бизнес парк“ в посока запад до лифта в кв. „Симеоново“.

Стартира полагането на нов тип маркировки в София. Каква е целта й? Къде вече е направена подобна?

През изминалата седмица стартира полагането на новия тип маркировка. Започнахме с пешеходната пътека при Руски паметник, като ще продължим с приоритизираното й поставяне около пешеходни пътеки до училища, детски градини и места със засилено движение. Маркировката се прави по английски модел и технология, тя е много по-видима и цели постигането на още по-висока степен на безопасност за всички участници в движението. 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Спорт

още

Коментари

 1. 2018.07.11 | 14:38

  Закъснели сте много! Към момента единствения начин е да се премести столицата другаде.

 2. 2018.07.11 | 12:26

  София е в топ 10 на западащите градове редом Дамаск, Триполи, Кайро, Аман, Панама сити, Тунис, Мускат, Рейкявик и Найроби


 3. 2018.07.11 | 12:22

  София не е България

 4. 2018.07.11 | 12:14

  Трябва да се забрани личния транспорт и да вървят само автобуси и държавни таксита на ниски цени. А не всяка кокона със собствен Гоуф.

 5. 2018.07.11 | 10:10

  Умник Гюро наистина е умен.

 6. 2018.07.11 | 10:08

  Умник Боко, Умник Цецо, Умница Данка и останалите Умници от нашата академия щу ни направят живота още по-хубава песен. Ще цъфтим и връзваме докрай!!!

 7. 2018.07.11 | 10:01

  Аааа, това ли било? Аз помислих, че ще изритат селяните, комунистите ще върнат парите, а късовратите ще идат на топло да превръщат големи камъни в по-малки камъни... Колко съм наивен :(

 8. 2018.07.11 | 09:43

  niama dobro miasto za jiveene vav koeto ne mojesh da izkarvash pari i si obrecen ot grobarski genocid.

 1. 1

Напиши коментар

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Нужно ли е да има бус ленти на натоварени булеварди в големите градове?

Нужно ли е да има бус ленти на натоварени булеварди в големите градове?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.