Спасител разкри подробности за мащабната акция в Рила (аудио)

  • 09 юли 2018 16:51

  • 4485
  • 6
Спасител разкри подробности за мащабната акция в Рила (аудио)
© Pixabay

      Бяхме скапани буквално след 16 часа акция.

Това заяви пред Novini.bg планинският спасител Борислав Джонкин по повод спасителната операция на белгийски младеж, който бедстваше в Рила.
Момчето беше открито на 2600 метра. Той паднал и си ударил коляното.

Сигнал за инцидента е получен в 14 часа от централата в София.

„Имахме дежурни в района на Рилските езера четирима планински спасители, които незабавно тръгнаха към пострадалия“, разказа спасителят.

Момчето било на много отдалечено място в подножието на Додов връх при страшно лоши атмосферни условия, силен дъжд, силен вятър, гъста мъгла, а горе дори превалявало и сняг.

 „Температурата беше около 3-4 градуса“, обясни специалистът.

Пострадалият бил част от група белгийски скаути, той паднал и си ударил коляното. Имал голям отток на крака. Десетима души от трупата си тръгват, като го оставят с негов приятел.

„Другите си продължават в посока към Рилски манастир и буквално ги зарязват на тази височина. При положение че някога ще дойдат спасители. Те са скаути, там ги учат да имат другарска помощ. Не можем да си го обясним това“, посочи още спасителят.

По думите му към 16.30 часа дежурните на Рилските езера са били при момчето.

„Те са го шинирали, оправили, затоплили, защото е бил замръзнал с хипотермия“, заяви още Борислав Джонкин.

Спасителите се придвижили с коли донякъде, но пътят нагоре бил каменист и не им позволявал да продължат.

„Оттам всичко на гръб, планинската количка, оборудване, всичко на гръб, в 8 часа бяхме с още четирима колеги от база Боровец“, разказа още планинският спасител.

„Много тежка акция, при тези лоши условия беше отвратително. Всичко това е с максимална бързина в гъста мъгла. Такава акция не си спомням да е имало в близките 15 години - тежка като продължителност и като физическо изтощаване“, обясни още Джонкин.

Днес момчето е откарано в София, където са му направени медицински прегледи. Момчето било с планинска застраховка, което значително улеснило ситуацията.

„Вчерашната акция на това момче му струваше към 800–900 лева, ако няма застраховка, трябва да си я плати“, заключи планинският спасител.

Целия разказ на планинския спасител Борислав Джонкин можете да чуете по-късно тук:

                                  По материала работиха Веселина Спасова и Галя Георгиева

Последвайте канала на

Novini.bg
4485 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Амин Чернев

2018.07.10 | 10:36

6
За един i-phoпе Х щяха да се хвърлят всичките в урвата, но за приятеля 3ае6и. Егоизмът в който възпитават западните младежи е чудовищен. Внимавайте защото това идва и тук. Амин.

2018.07.09 | 19:00

4
Какво се жалват тия пендели , нали това им е работата. Искат да им върви заплатата и да не правят нищо. И ако се наложи да работят почват да недоволстват.
Pesho

2018.07.09 | 19:37

5
ПСС е на доброволен принцип - т.е. всички тези "пендели" са отишли да помагат без пари. В замяна получават едно "Мерси". Когато и ти помогнеш така, тогава ще ги наричаш колеги и ще им държиш такъв тон.
Pesho

2018.07.09 | 18:09

3
Gender означава ПОЛ на английски.

2018.07.09 | 17:52

2
джендар е на майка ти сина
ad

2018.07.09 | 17:15

1
jendar skauti

Добави коментар

Водещи новини