Почина баба Матена - най-възрастната жителка на Хасково

  • 04 юли 2018 16:42

  • 3864
  • 1
Почина баба Матена - най-възрастната жителка на Хасково
© Pixabay

Най-възрастната известна жителка на област Хасково, 108-годишната ивайловградчанка баба Матена Зокова почина, съобщи на сайта си община Ивайловград.

Баба Матена е живяла в два века, преживяла е битки и войни, познати ни само от книгите, учебниците и филмите, бе истински герой. Видяла е доброто и злото и за щастие запазва само доброто, се отбелязва в съобщението.

Баба Матена е родена в село Голям Дервент, на 13 януари в далечната 1910 година. Семейството й построява голяма къща с намерението там да живее целият им род заедно. За нещастие, по време на събитията през 1913 г., турците изгорили дома й. Част от роднините й биват избивани. По време на Балканската война преживява драмата на тракийските бежанци, гласи биографията на столетницата.

Впоследствие се заселва в село Ламбух, община Ивайловград, където се омъжва и отглежда децата си, а селото се превръща в нейния втори дом. Ще запомним баба Матена като олицетворение на героизма - преминала през много трудности и изпитания, но никога не загубила вярата за по-добро бъдеще, се казва още в публикацията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3864 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анхель Джамбазович Пеерася

2018.07.04 | 19:11

1
Ла трафедие

Добави коментар

Водещи новини