"Булгаргаз" поиска 27% скок на газа от април

  • 10 февруари 2012 18:15

  • 932
  • 3
"Булгаргаз" поиска 27% скок на газа от април
©

С близо 27% да поскъпне природният газ от началото на април, предлага „Булгаргаз", спазвайки изискванията на чл. 36 от Закона за енергетиката в едномесечен срок преди подаване в ДКЕВР на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие, да го оповести в средствата за масова информация.

Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме искането, синьото гориво ще поскъпне със 166 лева и ще достигне близо 790 лева за 1000 кубически метра.

От „Булгаргаз" мотивират искането с нивото на котировките на алтернативни горива, както и със съотношението долар/лев.

Увеличение на цената на газа се налага и заради попълване на използваните през настоящия отоплителен сезон запаси и заради по-ниската цена на газа за първото тримесечие, определена от енергийния регулатор.

Предлаганото от "Булгаргаз" увеличение не включва недовзетите приходи от предишни периоди, добавят от обществения доставчик.

Междувременно стана ясно, че "Газпром" увеличава износа си за 2012 година, съобщиха от rt.com. Очаква се да има увеличение и в капацитета за Европа.

Според компаниите се очаква увеличението на количествата газ да достигнат до 3%, но еЕвропейските купувачи ще трябва да платят 8% повече или това са 415 долара за хиляда кубични метра.

Приблизителният износ на газ от компанията за бившия Съветски съюз тази година наброява 320 долара за хиляда кубични метра. Това количество е значително по-голямо, в сравнение с миналогодишното.

Представителят на руския газов гигант - Александър Медведев сподели, че тези цифри не са окончателни, докато преговорите с купувачите не приключат.

Изключително студеното време в Европа беше причина за непостоянните стойности на „Газпром". Допълнително искане на доставки не се очаква. Компанията работи по въпроса ситуацията да не се повтори. Припомняме, че ¼ от европейския газ се набавя от „Газпром", на цена близка до тази на петрола.

Последвайте канала на

932 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
zerro

2015.02.03 | 20:28

3
Тези запаси са подарени или ПРОДАДЕНИ? и другото по този начин метана ще догони бензина сега е 1,60 май с акциза през лятото ще се изравни с дизела... и когото Булгаргаз си възстанови резервите това означава ли че ще падне с 27% при това долара от декември си е 1,50 каква е тая спекулация долара им бил скъп! Само се вдигат цените а дали като вдигат са се запитали заплатите от две години дали са вдигани или ги намаляват?
Ivan

2012.03.06 | 13:13

2
Mamicata vi nenasitna, ne se li nalapahte?! Ubivate naroda, ot kogo oshte kradete,niama li miarka naglostta? Putin ni dava evtin gaz, "nashite" ni ubivat! Do koga shte si traem?
xxaxa

2012.02.11 | 01:36

1
nali znate kak se pravi kato iska6 15% kazva6 4e iska6 30% sega darjavnata komisiq 6te im dade to4no kolkoto iskat i 6te kajat ne im dadohme kolko iskat a po-malko xaxax mizerna darjava

Добави коментар

Водещи новини